TV műsor

Pompeo az Irán elleni fegyverembargó meghosszabbítását szorgalmazza az ENSZ-ben

Külföld, 2020.06.30

Az Irán elleni fegyverembargó meghosszabbítását szorgalmazta az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) kedden megtartott online ülésén az amerikai külügyminiszter.

A fegyverembargó októberben jár le, de Mike Pompeo már most szorgalmazta a hosszabbítást.

"Ne csak az Egyesült Államokra figyeljenek, hallgassák meg a térség más országait is! Izraeltől kezdve az Öböl-államokon át a közel-keleti országokig egybehangzóan mondják: hosszabbítsák meg a fegyverembargót!" - fogalmazott.

Az amerikai diplomácia vezetője kijelentette: a térségnek ezek az országai szenvednek a legjobban Irán "ragadozó magatartásától".

Az Egyesült Államok a napokban határozattervezetet is küldött a BT tizenöt tagjának, amely a Teherán elleni fegyverembargó határozatlan ideig történő meghosszabbítását javasolta. A vétójoggal rendelkező Oroszország és Kína azonban már jelezte, hogy ellenez egy ilyen lépést.

Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete kedden "a maximális fojtogatás politikájának" minősítette az amerikai követelést. "A feladat a rendszerváltozás elérése vagy olyan helyzet kialakítása, amelyben Teherán képtelen levegőhöz jutni. Ez olyan, mint amikor valakinek a nyakára térdelnek" - mondta Nyebenzja, egyértelműen utalva az afroamerikai George Floyd halálára, amely azért következett be, mert egy erőszakos intézkedés közben egy rendőr csaknem kilenc percen keresztül a férfi nyakán térdelt.

Az ENSZ BT virtuális tanácskozására kedden egyébként azért került sor, hogy megvitassák António Guterres ENSZ-főtitkár jelentését, amelynek megállapításai szerint a szaúd-arábiai olajlétesítmények és az egyik szaúdi nemzetközi repülőtér ellen tavaly elkövetett támadások "iráni eredetűek" voltak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!