Pompeo: elfogadhatatlan a Nemzetközi Büntetőbíróság döntése Afganisztánnal kapcsolatban

Külföld, 2020.03.05

Elfogadhatatlan a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) döntése az Afganisztánban elkövetett feltételezett háborús bűncselekményekkel kapcsolatban - jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján Washingtonban, reagálva az ICC csütörtöki döntésére.

Az amerikai diplomácia vezetője "meggondolatlannak" minősítette az ICC döntését, miszerint megkezdődhet az Afganisztánban elkövetett esetleges háborús bűncselekmények kivizsgálása.

Pompeo hangsúlyozta: Washington minden lehetséges lépést meg fog tenni, hogy megvédje az amerikai állampolgárokat az ICC döntésének esetleges következményeitől. Kifejtette, hogy az amerikai kormányzatnak bizonyítékai vannak arról, hogy szándékosan hamis információkat juttattak el a Nemzetközi Büntetőbírósághoz. A miniszter azonban nem szolgált további részletekkel.

Mike Pompeo elfogadhatatlannak mondta az afgán földön ismét feléledt erőszakot, és leszögezte, hogy valamennyi félnek abba kell hagynia a katonai készülődést, e helyett a tárgyalásokra kell összpontosítania az erejét. Mint fogalmazott: az amerikai kormányzat továbbra is bizakodik, hogy a tálibok betartják a múlt héten a katari Dohában az Egyesült Államokkal aláírt megállapodást, illetve az abban vállalt kötelezettségeket.

A sajtótájékoztatón a miniszter foglalkozott Iránnal és Kínával is.

Iránról szólva leszögezte: Teheránnak tiszteletben kell tartania a nukleáris egyezményben vállalt kötelezettségeit, és bizonyíthatóan igazolnia kell, hogy felhagyott minden korábbi nukleáris tevékenységével. Hangsúlyozta egyúttal, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának meg kell újítania az Irán elleni nemzetközi fegyverembargót.

Kínával kapcsolatban elmondta: az amerikai kormányzat elvárja, hogy Peking tisztességesebben bánjon az amerikai és a nemzetközi média képviselőivel. "Amennyiben a Kínai Kommunista Párt növekvő mértékben megfigyeli, zaklatja a független és világklasszisú újságíróinkat, a kölcsönösség jegyében válaszlépéseket teszünk" - szögezte le az amerikai külügyminiszter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!