Porosenko szerint hamisítványok a Bidenről és róla kiszivárogtatott hangfelvételek

Külföld, 2020.05.20

Hamisítványoknak nevezte Petro Porosenko volt ukrán elnök szerdai videoüzenetében azokat a hangfelvételeket, amelyeket egy Moszkva-barát parlament képviselő adott át előző nap a főügyészségnek, azt állítva, hogy azok bizonyítják Joe Bidennek, az amerikai demokraták várható elnökjelöltjének beavatkozását az ukrán belügyekbe.

Andrij Derkacs, a 2014-es Majdan-tüntetések nyomán Oroszországba menekült és posztjáról leváltott Viktor Janukovics exállamfő régi pártjának, a Régiók Pártjának egykori tagja, jelenleg független képviselő előző nap az Interfax-Ukrajina hírügynökségnél tartott online sajtótájékoztatóján azzal állt elő, hogy oknyomozó újságíróktól - akiket azonban nem nevezett meg - olyan 2015-16-ban készült hangfelvételekhez jutott, amelyeken állítólag Petro Porosenko akkori ukrán elnök és Joe Biden amerikai alelnök beszélgetnek egymással.

Derkacs állítása szerint a felvételeken egyebek közt szó esik az Ukrajnának szánt 1 milliárd dolláros hadi segélyről, amit az Egyesült Államok egy ideig visszatartott, valamint Viktor Sokin korábbi ukrán főügyész menesztéséről, akinek saját állítása szerint azért kellett távoznia posztjáról, mert vizsgálatot indított a Burisma gázvállalt ellen, amelynél igazgatótanácsi tag volt Joe Biden fia, Hunter Biden. Ezek mellett a nemzetközi sajtóban régóta ismert epizódok mellett új elemként Porosenko beszélt Bidennek arról is, hogy valójában már nincs meg a koalíciós többsége a kormányban bennmaradt két pártnak, és emiatt előrehozott parlamenti választásokat kellene kiírnia, ezt azonban - mint szintén ismert - Porosenko nem tette meg.

Derkacs szerint a felvételek arról tanúskodnak, hogy Biden Porosenkót befolyásolva éveken át beavatkozott Ukrajna belügyeibe, és lényegében átvette az irányítást az ország fölött.

Szerdán a főügyészi hivatal közölte, hogy a hangfelvételeket bizonyítékként csatolták a Porosenko ellen hazaárulás gyanúja miatt indított eljáráshoz.

Porosenko ügyvédje, Ilja Novikov kijelentette, hogy Irina Venegyiktova főügyész azután indított eljárást Derkacs felvételei nyomán Porosenko ellen, hogy az éjjel egyeztetett erről Volodimir Zelenszkij elnökkel. Meggyőződését fejezte ki, hogy ennek az eljárásnak a megindításában az ukrán elnöki hivatal is érdekelt. Mellesleg hozzátette, hogy a kiszivárgott felvételeken szerinte semmi nincs, amivel Porosenko hazaárulást követett volna el.

Porosenko maga egy videoüzenetben Moszkva érdekeit szolgáló provokációnak minősítette és hamisítványoknak nevezte a hangfelvételeket, illetve hozzáfűzte, hogy az oroszbarát televíziók mellett az Ihor Kolomojszij tulajdonában lévő média is szerepet játszott az "álhír" terjesztésében. Ugyanakkor ő is felvetette, hogy a hangfelvételekhez "az alapanyagot a jelenlegi elnök hivatalából kaphatták", amit szerinte az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU) ki kellene vizsgálnia.

"Tegnap még azt gondoltam, hogy ez marginális oroszpártiak tette, ami nem érdemel túl nagy figyelmet. (Zelenszkij) mai sajtótájékoztatója után viszont felmerült az az ésszerű gyanú, hogy Ukrajna elnökének hivatala részt vett ebben a különleges műveletben" - fogalmazott Porosenko.

Szerdai sajtótájékoztatóján Zelenszkij egy újságírói kérdésre válaszolva kitért erre a botrányra, és azt mondta, hogy Porosenkóra "ítélet vár" azért, ahogyan az országot elnökként irányította.

Porosenko egyébként Joe Bident "Ukrajna barátjának és szövetségesének" nevezte, akinek "minden ukrán hálás kellene legyen".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!