Potápi Árpád János: nem maradnak torzók az elkezdett beruházások

Külföld, 2023.03.13

Nem maradnak torzók az elkezdett beruházások, a magyar kormány mindegyiket be fogja fejezni Kárpát-medence-szerte - jelentette ki hétfőn Székelyudvarhelyen Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár.

Elmondta, hogy 2023-ban nem indulnak új nagy beruházások, de minden, a magyar kormány támogatásával elkezdett beruházást be fognak fejezni, legyen az bölcsőde-, óvoda- vagy iskolaépítés, egyetemi beruházás, templomfelújítás vagy közösségi színterek építése, felújítása.

Potápi Árpád János a székelyföldi városban egy új, 75 gyerek befogadására alkalmas napközi otthon átadásán vett részt, mely a magyar kormány támogatásával valósult meg a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében.

Beszédében emlékeztetett, hogy a 2016 decemberében indult programnak jelenleg a 4. üteme zajlik. Erre a magyar kormány több mint 56 milliárd forintot biztosított a határon túli régiókban. 153 új óvoda és bölcsőde épül Kárpát-medence-szerte, és 720 már működő intézményben zajlik felújítás, bővítés, fejlesztés.

Erdélyben a beruházások a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével (RMPSZ) vagy a történelmi magyar egyházakkal partnerségben valósulnak meg, az önkormányzatok bevonásával - mondta.

Az RMPSZ-szel partnerségben 368 beruházás zajlik 6,3 milliárd forintból, 14 helyszínen új intézményt építenek, 354 helyszínen a meglévőt bővítik, fejlesztik. Többségük már megvalósult, még hét beruházás van folyamatban, jó ütemben halad.

A világ megváltozott 2016 decembere óta - mutatott rá Potápi Árpád János a világjárványra és az ukrajnai háborúra utalva -, így a külső körülmények miatt idén nem indulnak új beruházások, de reményét fejezte ki, hogy mihamarabb fegyverszünet vagy béke lesz, és "ugyanabban a kerékvágásban" folytatódhat a fejlődés.

Hangsúlyozta: oda kell óvodákat, iskolákat építeni, ahol gyerekes családok vannak. "Legyen mindig így, hogy bölcsődéket, óvodákat kelljen építeni. Ha vannak gyerekek, fiatalok, akkor a nemzetünknek is van jövője" - fogalmazott.

A felavatott, 242 négyzetméter hasznos területű napközi otthon a város Cserehát negyedében épült, az RMPSZ tulajdonát képező 1605 négyzetméteres telken. A beruházás teljes költsége 200 millió forint - hangzott el. 75 kisgyerek fog itt tanulni korszerű körülmények között három csoportban.

Burus-Siklódi Botond RMPSZ-elnök beszédében rámutatott: az óvodafejlesztési program talán a legnagyobb beruházás, amely az elmúlt száz évben történt a határon túli területeken, és ehhez a szervezet egy szakmai felkészítő programot is csatolt.

"Az épület készen van, be kell népesíteni, az udvarhelyieké, a cserhátiaké a feladat!" - jelentette ki. Külön kiemelte, hogy a létesítményhez a székelyudvarhelyi önkormányzat is hozzájárult a belső bútorzattal, felszereléssel.

A rendezvényen Gálfi Árpád polgármester és Bíró Barna Botond, a Hargita megyei önkormányzat alelnöke is felszólalt, a beruházás fontosságát hangsúlyozva. A gyerekek és pedagógusaik nevében Antal Csilla intézményvezető, a szülői közösség nevében László Ferenc köszönte meg a korszerű napközi épületet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!