Potápi: Az élet hímezi a 21 éve adományozott millenniumi zászlókat

Külföld, 2021.06.23

Potápi Árpád János államtitkár szerint az élet hímezi azokat a zászlókat, amelyeket a magyar államiság ezer éves évfordulóján 21 éve adományozott a magyar állam.

A politikus az erdélyi Nagyenyeden beszélt erről szerdán délután annak az óvodának és bölcsődének az avató ünnepségén, melyet a helyi Bethlen Gábor Kollégium udvarán a magyar állam támogatásával épített fel a református egyház.

Felidézte: a 21 éve ajándékozott millenniumi zászlók egyik oldalára a magyar címert hímezték, a másik oldalát viszont üresen hagyták, arra gondolván, hogy azt a történelem fogja kihímezni.

"Nem is gondoltuk volna 2000-ben, 2001-ben, hogy 21 év után ilyen sok eredményt tudunk felsorolni" - jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Az államtitkár a nemzetpolitikában elért eredmények közé sorolta azt, hogy 11 éve a határon túli magyarok is megkaphatják a magyar állampolgárságot, mely szavazati joggal is jár, így a magyar Országgyűlés nemzetgyűlés is, amelynek összetételét a határon túl leadott szavazatok is alakítják.

Potápi Árpád kitért arra, hogy a nagyenyedi óvodával egy időben magyar állami támogatással újult meg a Bethlen Gábor Kollégium tornakertje is. Az államtitkár fontosnak tartotta, hogy a gyermekek egészségesen nőjenek fel. Úgy vélte: ezt szolgálhatja, ha a magyarországi gyakorlatnak megfelelően a Kárpát-medence más országaiban is bevezetik a mindennapos testnevelési órákat.

A felavatott nagyenyedi épület 3 óvodai és két bölcsődei csoportnak, azaz mintegy 90 magyar gyereknek biztosít kiemelkedő színvonalú elhelyezési és oktatási lehetőséget. Az új építésű ingatlan területe 780 négyzetméter, a beruházás értéke 280,7 millió forint volt. A tornakert kiépítését százmillió forinttal támogatta a magyar kormány.

Az óvodaépület előtt tartott hálaadó áhitatában Kató Béla erdélyi református püspök arra emlékeztetett, hogy jövőre lesz négyszáz éve annak, hogy Bethlen Gábor erdélyi fejedelem megalapította a kollégiumot. Megemlítette: 15 évvel ezelőtt táblák hirdették az udvaron, hogy életveszélyes közel menni a falakhoz, mert hull a vakolat. Azóta az Európai Unió és a magyar kormány forrásai felhasználásával teljesen megújult a kollégium.

A püspök úgy vélte: "önvédelmi kérdés" a nagyenyedi óvodaavatás. Az egyház és az iskola kölcsönösen hozzásegítik egymást ahhoz, hogy fennmaradjanak. "Azért, hogy minél teljesebb legyen az élet, óvodára, iskolára van szükség, hogy ne vágyódjunk el" - fogalmazott a püspök. Szerencsésnek mondta a generációját, amiért az építkezés korában élhet.

Oana Badea, Nagyenyed polgármestere gratulált a beruházásokhoz, és köszönetet mondott értük. Az elöljáró modellértékűnek tartotta a nagyenyedi magyar közösség és a református egyház együttműködését. Megemlítette: irigykedve tekint erre a viszonyra, hiszen a saját egyháza és a saját nemzeti közössége nem tudott hasonló együttműködést kialakítani a városban.

Grezsa István, a kárpát-medencei óvodafejlesztési programért is felelős miniszteri biztos elmondta: ahol ilyen intézmények működnek, mint a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium, megéri nemcsak magyarnak lenni, hanem magyarnak maradni is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!