TV műsor

Potápi: népszerűek a gyermekvállalást segítő támogatások

Külföld, 2019.05.07

Egyre népszerűbbé válnak a gyermekvállalást is segítő támogatások a Kárpát-medencében, a kérvények körülbelül egynegyed érkezett a Vajdaságból - emelte ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár kedden Zentán, ahol a 2019 a külhoni magyar gyerekek éve keretében babacsomaggal ajándékozott meg 80 vajdasági családot.

Mint mondta 6600 babacsomagot állítottak össze Kárpát-medence-szerte, és ezek nagy részét már sikerült is kiosztani. Elsősorban a 2017-ben és 2018-ban született gyerekeket és szüleiket keresték meg - emelte ki. Hozzátette, hogy azok kaptak és kaphatnak babacsomagot, akik igényelték a 64 ezer forintos anyasági támogatást, és esetleg éltek a 42 500 forintos babakötvény lehetőségével. A csomagot értéke 15-20 ezer forint körül mozog, és olyan használati tárgyak találhatók bennük, amelyek a csecsemők születésekor hasznosak lehetnek a családnak.

Az ajándék "gesztusértéke azonban sokkal nagyobb, mert ebből is láthatják a magyar családok, hogy a magyar kormány odafigyel rájuk, számon tartja a gyerekeket és ösztönzi a gyermekvállalást attól függetlenül, hogy mely részén élnek a Kárpát-medencének" - magyarázta az államtitkár. Mint mondta: a magyar kormány azt szeretné, ha minél több gyerek születne Magyarországon és a Kárpát-medencében.

2019-et a külhoni magyar gyerekek éveként hirdették meg. A tematikus év programjaira egymilliárd forintot fordít a Nemzetpolitikai Államtitkárság. A pénz 80 százalékát pályázatokon lehet elnyerni, elsősorban civil és egyházi szervezeteket támogatnak, illetve olyan családi és fiatal vállalkozók részére szánják, akik támogatják a kisgyermekes családokat és a nagycsaládokat. Emellett azt szeretnék, ha a védőnői hálózatot is sikerülne erősíteni, illetve - ahol nincs, ott - kiépíteni ebből a pénzből - tette hozzá Potápi Árpád János.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!