Potápi: továbbra is az MKP a magyar kormány stratégiai szövetségese a Felvidéken

Külföld, 2018.09.26

A magyar kormány stratégiai szövetségese a Felvidéken továbbra is a Magyar Közösség Pártja (MKP) - jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára azon a sajtótájékoztatón, amelyet a - hétvégén megalakulásának huszadik évfordulóját ünneplő - felvidéki magyar párt vezetőivel szerdán tartott találkozó után rendeztek Pozsonyban.

Az államtitkár elmondta: a találkozónak több apropója volt, részint az MKP hétvégi ünnepi kongresszusa, részint pedig az, hogy egyeztessenek a magyar kormány támogatásával a Felvidéken megvalósuló programok - az óvodafejlesztési, valamint a gazdaságélénkítő program - jelenlegi állásáról, s az is, hogy közösen vegyenek részt a két évvel ezelőtt működtetni kezdett Pozsonyi Magyar Szakkollégium ünnepélyes évnyitóján.

Potápi Árpád János a sajtótájékoztatón gratulált Menyhárt Józsefnek, az MKP elnökének, illetve a párt korábbi elnökeinek és tagjainak az elmúlt két évtizedben végzett munkájukért. Megjegyezte: leginkább azokat illeti hála, akik végig kitartottak a párt mellett, és "valóban a magyar közösség pártjává tették azt". Továbbra is az MKP a magyar kormány stratégiai szövetségese a Felvidéken, és a magyar kormány minden politikai támogatást megad neki, hogy a párt meg tudjon felelni a következő másfél év kihívásainak - szögezte le az államtitkár, utalva arra, hogy ebben az időszakban Szlovákiában három választást is tartanak, novemberben helyhatósági választást, jövőre pedig európai parlamenti és államfőválasztást is.

Menyhárt József megköszönte a támogatást, s a közelgő helyhatósági választásra utalva leszögezte: az MKP "előre halad, van ereje és partnere is". Bejelentette: a párt szombati ünnepi kongresszusán bemutatják az MKP államfőjelöltjét, aki - mint fogalmazott - "erős jelölt lesz". Újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az MKP olyan jelöltet fog állítani, aki magyarként indul, és nem fog meghátrálni. Ez utóbbival Menyhárt arra utalt, hogy néhány napja a Most-Híd elnökének és államfőjelöltjének, Bugár Bélának a kampányindító sajtótájékoztatóján annak stábja fontosnak tartotta hangsúlyozni: Bugár nem magyar elnökjelöltként indul, hanem mint szlovák állampolgár.

Potápi Árpád János a szerdai sajtótájékoztatón beszélt a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program felvidéki célkitűzéseiről és eddigi eredményeiről is, hangsúlyozva: azzal, hogy több, mint 130 óvoda újult és újul meg, illetve több mint harminc új épül, biztosítva lesz, hogy minden magyar kisgyermek magyar bölcsődébe, óvodába tudjon járni a Felvidéken. Hozzáfűzte: jelenleg 48 ezer óvodás jár magyar intézményekbe a Kárpát-medencében, a cél pedig az, hogy ezt a számot sikerüljön 60 ezerre növelni, s ennek teljesítése eddig jól halad. Az államtitkár a Felvidéken megvalósuló gazdaságélénkítő programról azt mondta: az jelentős szerepet játszik a helyi magyar közösség saját szülőföldjén történő boldogulásában, mivel a felvidéki magyar vállalkozók jelentős hányada az ország hátrányos helyzetű régióiban él.

Potápi Árpád János később részt vett a magyar állami támogatásból 2016-ban működtetni kezdett Pozsonyi Magyar Szakkollégium ünnepélyes tanévnyitóján, ahol rámutatott az intézmény által ellátott fontos feladatokra, egyebek mellett arra, hogy az oda járó diákoknak magyar környezetet biztosít Pozsonyban. A Pozsony belvárosában működő intézmény az idén 15 bentlakóval kezdi az új évadot, ők - azonfelül, hogy szállást biztosítanak nekik - többletként szemináriumokon, előadásokon és vitaesteken is részt vehetnek.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!