Prágában nem számolnak a cseh-német kapcsolatok változásával

Külföld, 2021.09.27

A cseh politikusok nem számolnak azzal, hogy a német parlamenti választások eredménye befolyással lenne Prága és Berlin viszonyára.

"Alakuljon Berlinben bármilyen kormány, a fontos az, hogy megértsük egymást, és tudjunk közösen dolgozni országaink és Európa érdekében" - írja Jakub Kulhánek szociáldemokrata cseh külügyminiszter a Twitteren hétfőn megjelent bejegyzésében. A miniszter rámutatott: a cseh-német kapcsolatok az utóbbi években nagyon jól alakultak, és bízik abban, hogy ez így lesz a jövőben is. Kulhánek úgy véli, hogy jó esély van a két ország stratégiai partnerségének megerősítésére a kereskedelemben, a tudományban, a közlekedésben, a biztonságpolitikában és az Európai Unióban is.

"Németország egyike a legfontosabb partnereinknek, bízom abban, hogy kapcsolataink továbbra is nagyon magas szinten maradnak" - reagált újságírói kérdésre Jan Lipavsky, a képviselőház külügyi bizottságának kalózpárti alelnöke. Lipavsky hosszú kormányalakítási tárgyalásokra számít Németországban.

Vít Rakusan, az ellenzéki Polgármesterek és Függetlenek (STAN) párt elnöke kijelentette: bárki alakít kormányt Németországban, az biztos, hogy demokraták lesznek uralmon. A pártelnöknek meggyőződése, hogy a választási eredmények alapján Németországban mind a jobboldali, mind a baloldali szélsőséges erők meggyengültek.

Nagyobb változásokat a cseh-német kapcsolatokban sem Lipavsky, sem Rakusan nem vár. Mindkettőjüknek az a véleménye, hogy az új német kormány elsősorban a hazai gazdasági és politikai témákkal lesz elfoglalva. Hasonlóan nyilatkozott Jaroslav Bzoch, a képviselőházi külpolitikai bizottság másik alelnöke a kormányzó ANO mozgalom nevében.

Az osztrák kormány arra számít, hogy az eddigi jól bevált együttműködést a jövőbeni német kormánnyal is folytatni tudja - jelentette ki hétfőn az osztrák kancellár. Németország és Ausztria "közeli partnerek és barátok" - hangsúlyozta Sebastian Kurz.

A németországi választások eredménye a legkülönbözőbb konstellációk lehetőségét rejti magában, és a következő hetekben kiderül, ki lesz a kancellár - jelentette ki.

Kurz a német parlamenti választások előtt a CDU/CSU pártszövetség mellett kampányolt. A Berlinben Armin Laschettel, az uniópártok kancellárjelöltjével lezajlott találkozóján pedig egy lehetséges baloldali kormányváltás "veszélyeire" figyelmeztetett. Úgy értékelte, hogy csakis egy, a CDU/CSU részvételével működő kormány akadályozhatja meg a baloldali kormányzást Németországban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!