Progresszív jövedelemadót vezetne be Romániában a szociáldemokrata házelnök

Külföld, 2023.04.25

Progresszív jövedelemadó bevezetését javasolja Romániában Marcel Ciolacu házelnök, a kormánykoalícióban részt vevő Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, a miniszterelnöki tisztség várományosa.

A politikust kedden a parlament folyosóján kérdezték az újságírók a költségvetési hiány lefaragását célzó koalíciós tervekről, az állami fizetés és nyugdíj halmozásának esetleges betiltásáról. Ciolacu kifejtette, hogy az alkotmány mind a munkához, mind a nyugdíjhoz való jogot garantálja, és nem is lenne méltányos megfosztani egy havi 2000 lejes (153 ezer forint) járandóságú nyugdíjast attól, hogy például a polgármesteri hivatalnál kapusszolgálatot teljesítve kiegészítse jövedelmét. Ezért szerinte egy ilyen intézkedés csak a speciális (nem járulékalapú, külön törvények által szabályozott) nyugdíjakra vonatkozhat, ha az illető jövedelme meghaladja az államelnök havi 25 ezer lej körüli fizetését.

Úgy értékelte: amennyiben nem alkotmánysértő, be lehet tiltani a speciális nyugdíjak és az állami fizetések halmozását (a gyakran korkedvezménnyel nyugállományba vonuló "speciális nyugdíjasok" visszafoglalkoztatása esetén), de - az állam kiadásairól és bevételeiről lévén szó - a korrekt megoldás az adózási rendszer megváltoztatása lenne, a maga részéről ezt a megoldást javasolta a koalíciós pártok hétfői tanácskozásán.

"Küszöbökről van szó, nem többletadóról, nem kettős adózásról. Várjuk a pénzügyminisztérium jelentését, hogy hány állami jövedelem haladja meg az államelnökét, hogy fel tudjuk mérni a helyzetet" - magyarázta Ciolacu, hozzátéve, hogy a 25 ezer lejnél magasabb jövedelmek megadóztatása kizárólag a közszférára vonatkozna, arról nem volt szó, hogy a versenyszférára is kiterjesszék.

A román média beszámolói szerint a kormánypártok hétfői, zárt ajtók mögött zajló tanácskozásukon megegyeztek abban, hogy létszámstopot hirdetnek és lefaragják a dologi kiadásokat a közszférában. Nicolae Ciuca liberális (PNL) miniszterelnök azt kérte a kormánytagoktól, hogy semmilyen módon ne faragják le a béreket, de béremeléseket se hagyjanak jóvá, amíg a parlament meg nem szavazza az új bértörvényt.

Romániában a tervezettnél alacsonyabb költségvetési bevételek miatt kényszerül takarékossági intézkedésekre a kormány. Az adóhatóság szerint az első negyedévben az állami bevételek nagyságrendileg egymilliárd euróval kisebbek voltak a tervezettnél, ami az egész évre kivetítve négymilliárd euróval növelné az amúgy is magas (a GDP 4,4 százalékára tervezett)államháztartási hiányt.

Romániában több hónapos kormányválság után 2021 végén jött létre a PNL, PSD és RMDSZ alkotta nagykoalíció. A 2024-es év végi parlamenti választásokig érvényes megállapodás szerint a PNL és a PSD felváltva tölti be a kormányfői tisztséget, ezért a 17 hónapja beiktatott Nicolae Ciuca liberális miniszterelnöknek a "félidőben" - elvileg május végén - át kell adnia a helyét a szociáldemokraták miniszterelnök-jelöltjének, Marcel Ciolacu PSD-elnöknek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!