Puerto Rico legfelsőbb bírósága menesztette a pénteken felesküdött új kormányzót

Külföld, 2019.08.07

Az Egyesült Államokkal társult viszonyban lévő Puerto Rico legfelsőbb bírósága szerdán döntést hozott arról, hogy az új kormányzó, Pedro Pierluisi eskütétele alkotmányellenes volt, ezért menesztette a csupán múlt pénteken felesküdött új kormányzót.

A legfelsőbb bírósági döntés kimondta, hogy Pedro Pierluisi egy alkotmányellenes törvényre hivatkozva vette át a hatalmat. Ezért - fogalmazott a döntés indoklása - "nem maradhat tovább a kormányzói tisztségben".

Pierluisi helyi idő szerint pénteken délután tette le a hivatali esküt, miután a lemondott kormányzó, Riccardo Rosselló őt jelölte ki utódjául. A szenátus azonban nem hozott döntést az új kormányzóról, kinevezését csak a képviselőház szavazta meg. Eskütétele után az új kormányzó be is jelentette, hogy csak szerdáig lesz kormányzó, és elfogadja a szenátus döntését. A szenátus vezetője azonban - szavazás helyett - azonnal a legfelsőbb bírósághoz fordult. Kedden tartott sajtókonferenciáján az új kormányzó közölte: tiszteletben tartja a legfelsőbb bíróság döntést, és ha szükséges, lemond hivataláról.

A legfelsőbb bíróság Thomas Rivera Schatz szenátusi vezető érvelését tette magáévá. A politikus szerint ugyanis Pierluisi nem vett tudomást arról az alkotmányos előírásról, hogy eskütételéhez a törvényhozás mindkét házának szavazattal igazolt beleegyezése szükséges. A kormányzó egy korábbi törvény 2005-ben hozott kiegészítésére hivatkozott, amely lehetővé teszi a képviselőház és a szenátus egyetértése nélküli eskütételt is. Egy törvénykiegészítés azonban nem írja felül az alkotmányt - érvelt a legfelsőbb bíróság.

Pedro Pierluisi utódja - átmeneti időre - Wanda Vázquez igazságügyi miniszter lesz, aki azonban már korábban jelezte, hogy nem pályázik a kormányzói posztra.

A szenátus vezetője üdvözölte a legfelsőbb bíróság döntését, elemzők szerint azonban a szigetet megbénító politikai zűrzavar tartós folytatódására számítanak.

Puerto Rico az Egyesült Államok társult állama, a Nagy-Antillák legkeletibb szigete. Viszonylagos függetlenséggel rendelkezik, de nem választ saját elnököt, az Egyesült Államok mindenkori elnöke az elnök, a szigetet pedig - az Egyesült Államok többi államához hasonlóan - kormányzó irányítja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!