Puskás Imre: a történelmi örökség megóvása a külhoni közösségeket is megerősíti

Külföld, 2017.03.12

A történelmi örökséghez tartozó épületek megóvásával a magyar kormány megerősíti a külhoni közösségeket is, ami azért is fontos, mert a közösségek ereje adja a nemzet jövőjét - jelentette ki Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára vasárnap Tornalján, ahol köszöntőt mondott a Rómer Flóris Terv keretében felújított helyi református templom ünnepélyes átadásán.

Puskás Imre beszédében a Rómer Flóris Terv célkitűzéseiről és azok jelentőségéről beszélt. Rámutatott: a határon túli épített történelmi örökség megóvását célzó, tavaly indított program azt az üzenetet hordozza a Kárpát-medence magyarságának, hogy a magyar kormány minden magyarra figyel, erősíteni akarja közösségeiket, mert azok ereje adja a nemzet jövőjét.

Hangsúlyozta: az örökségvédelmi program egyúttal közösség- és nemzetmegtartó program is, mivel a felújított épületek a helyi közösségeket szolgálják, így hozzájárulnak azok megerősítéséhez.

Puskás Imre elmondta: a program első évében 200 millió forintot fordítottak a történelmi örökség részét képező kiemelt jelentőségű, főként szakrális célú épületek felújítására, az idén pedig a kormány ráerősített a nagy sikerű programra és 250 millió forintra emelte annak ez évi keretösszegét, aminek köszönhetően idén a százat is elérheti a felújításra kerülő épületek száma.

A felújított tornaljai református templomban vasárnap tartott hálaadó istentiszteleten Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztény Egyház püspöke rámutatott: Gömör vidéke úgy a magyarság tekintetében, mint egyházilag, nagyon megtépázott vidék, olyan, amelyet kiemelt mértékben sújtott a kitelepítés és a helyi családokat érintő "egykézés", aminek következményeként a helyi gyülekezetek sok helyütt kicsinyre zsugorodtak.

Hozzátette: az itt élők szívében a hithez és magyarságukhoz való ragaszkodás mégis megmaradt, és most a gyülekezetek erejüket összeszedve nagyon határozottan meg akarják mutatni, hogy itt vannak, számukra ez az ígéret földje. Kiemelte: a megújított egyházi épületek az életről tanúskodnak, erősítik a reményt, és ezért nagyon hálásak a magyar kormánynak, hogy támogatásával segíti ezeknek a közösségeknek a megerősödését és előbbre jutását.

A Rómer Flóris Terv a leginkább veszélyeztetett műemlékek megóvását szolgálja, többnyire kisebb értékmentő beavatkozások által. A program keretében 2016-ban egyedi döntések révén több mint félszáz műemlék részesült támogatásban, köztük 30 erdélyi, 9 kárpátaljai, 8 felvidéki, 2 horvátországi, 1 szerbiai és 2 szlovéniai. A Felvidéken 2016-ban Bodrogszentes, Hontvarsány, Iske, Lakszakállas, Péder, Tornalja, Zemplén és Zsíp települések református templomainak megújulását támogatta a program.

A 15. században késő gótikus stílusban épült tornaljai református templom állagmegóvást szolgáló tetőcserén esett át. A felújítás 3 millió forintos támogatásból valósult meg, a Teleki László Alapítvány lebonyolításában.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!