Putyin egyetért a katonai megrendeléseket nem teljesítő cégek államosításával

Külföld, 2021.03.31

Egyetértéséről biztosította Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán azt a javaslatot, amelynek értelmében államosítani lehetne azokat a vállalatokat, amelyek rosszhiszeműen késlekednek az állami katonai megrendelések teljesítésével.

"Igen, ilyen eszköz alkalmazása lehetséges, ha egyes vállalatok rosszhiszeműen nem teljesítik az állami védelmi megrendeléseket" - mondta Putyin az orosz munkaadók és a munkavállalók szövetségeinek, valamint kormánynak a 2021-2023-as időszakra szóló megállapodásának aláírásakor.

A javaslatot Mihail Smakov, az Oroszország Független Szakszervezeteinek vezetője vetette fel. Putyin szerint - aki konkrét vállalatokat nem nevezett meg - ezzel a munkahelyek megőrzését célzó eszközzel csakis rendkívüli esetben lenne szabad élni. Akkor, ha a tulajdonosok képtelenek megbirkózni a feladatokkal és nem tudják hatékonyan felhasználni egyebek között az állami támogatást sem.

Külön felhívta erre az eshetőségre Alekszandr Sohin, az Oroszországi Gyáriparosok és Vállalkozók Szövetsége elnökének figyelmét, és azt tanácsolta neki, hogy a problémát beszélje meg az ipari és kereskedelmi miniszterrel és a megrendelőkkel. Megfogalmazása szerint itt többről van szó, mint az adott vállalat hatékonyságáról, mert az állam a késlekedések dacára is a megállapodásban rögzített üzemben fizet.

"Egyáltalán nem biztos, hogy ez az intézkedés (az államosítás) a vállalat hatékonyságának és életképességének a növekedéséhez vezet" - tette hozzá.

Az elnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a katonai megrendelést elnyert cégek tulajdonosai az állami céltámogatást egyéb vállalkozásaikra költsék.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!