Putyin és Hszi példátlanul szorosnak nevezte Moszkva és Peking kapcsolatát

Külföld, 2019.06.05

Példátlanul szorosnak minősítette Oroszország és Kína kapcsolatát szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin Ping kínai elnök.

Putyin szerint a kétoldalú viszony "példátlan szintre", Hszi megfogalmazásában "mindem idők legmagasabb szintjére" jutott. A két vezető a kamerák előtt kölcsönösen barátságáról biztosította egymást egy olyan helyzetben, amikor Moszkva viszonya az ukrajnai és a szíriai beavatkozás, valamint a venezuelai orosz jelenlét, Pekingé pedig a kereskedelmi háború miatt kiéleződött Washingtonnal.

"Kína és Oroszország álláspontja a nemzetközi kérdések többségében egybeesik vagy közel áll egymáshoz" - hangoztatta Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója. Ezt egyébként a felek egy közös nyilatkozatban rögzítették is.

Hszi, aki Kína állami és pártvezetőjeként immár nyolcadszor kereste fel Oroszországot, elmondta, hogy az elmúlt hat év során csaknem harminc alkalommal találkozott Putyinnal.

A hidegháború idején még nyíltan rivalizáló két ország vezetője egyebek között síkraszállt az Egyesült Államok és az Észak-Korea közötti nukleáris leszerelési tárgyalások folytatása, az atomsorompó-egyezmény részes országainak idegen területen állomásoztatott atomfegyvereinek repatriálása, a szárazföldi telepítésű, közepes hatótávolságú nukleáris eszközök megsemmisítésről megkötött orosz-amerikai INF-szerződés életképességének fenntartása, valamint a földkörüli űrpályák militarizálását megtiltó nemzetközi megállapodás megkötése mellett. A két vezető a többi között elítélte a nemzetközi színtéren való egyoldalú fellépést és "pénzügyi zsarolást", valamint a venezuelai belügyekbe való beavatkozásra vonatkozó elképzeléseket.

Putyin és Hszi felkereste a moszkvai állatkertet, amelynek Peking különleges gesztusként egy pandapárt bocsátott rendelkezésére. A veszélyeztetett állatfaj képviselői a sajtóban megjelent értesülések szerint a Ru Yi és Ding Ding névre hallgatnak.

A washingtoni állatkertben bérleti megállapodás alapján 2000 óta él egy pandapár, amelynek 2020-ban vissza kell térnie az anyaországba.

Az orosz és a kínai elnök a tervek szerint este részt vesz a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója alakmából megrendezendő gálakoncerten. Hszi vendége lesz a csütörtökön kezdődő Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumnak is.

A kínai elnök állami látogatása alkalmából a felek szerdán több mint húsz dokumentumot írtak alá a gazdasági együttműködés fejlesztéséről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!