Putyin és Modi folytatni kívánja a legitim gazdasági kapcsolatokat Iránnal

Külföld, 2019.09.04

Oroszország és India folytatni kívánja legitim gazdasági és kereskedelmi kapcsolatait Iránnal - derült ki a Vlagyimir Putyin orosz elnök és Naredra Modi indiai kormányfő szerdai vlagyivosztoki tárgyalásain elfogadott  közös nyilatkozatból.

Modi a távol-keleti orosz nagyvárosban szerdán megnyílt 5. Keleti Gazdasági Fórum díszvendége. A Putyinnal folytatott egyeztetéséről kiadott közös dokumentum értelmében a felek tovább mélyítik együttműködésüket, beleértve a külpolitikai koordinációt is. Leszögezték: annak elkötelezettjei, hogy az ázsiai és csendes-óceáni térségben a részvevők egyenlő és oszthatatlan biztonságán alapuló rendszer alakuljon ki.

A felek síkraszálltak Damaszkusz kulcsszerepe mellett a Szíriának nyújtott nemzetközi humanitárius támogatás paramétereinek meghatározásában, és hangoztatták a terrorizmus elleni harc folytatásának fontosságát. Leszögezték, hogy folytatják legitim és kölcsönösen előnyös együttműködésüket Teheránnal, és sürgették az iráni atomalkuval kapcsolatban felmerült problémák megoldását békés úton.

Moszkva és Újdelhi a békés párbeszéd folytatására szólított fel mindenkit, aki érintett a Koreai-félsziget problémáiról folytatott tárgyalásokban. India kifejezte szándékát, hogy az északi sarkvidéken együttműködjön Oroszországgal és fontos szerepet játsszon a régió ügyeiben döntő tanácsban.

Elfogadták a kétoldalú kereskedelmi, gazdasági és beruházási együttműködés felélénkítésének stratégiáját, egy sor tárcaközi és üzleti megállapodást írtak alá. A felek megállapodtak a kétoldalú hadiipari együttműködés továbbfejlesztésében, az Indiába irányuló orosz kokszszállítás folytatásában, és a közös vállalatok létrehozásának tanulmányozásában, a repülőgépgyártásban és az űrkutatási kooperáció továbbvitelében. Egyetértettek abban, hogy együttműködnek az orosz Távol-Keleten és az északi sarkvidéken lévő szénhidrogén-kincs kitermelésében, és megkezdik a tárgyalásokat az India és az Eurázsiai Gazdasági Unió közötti szabadkereskedelmi egyezmény megkötéséről.

"Országaink tisztában vannak vele, hogy a stabilitás eléréséhez többpólusú világra van szükség. Együttműködésünk és az ebben a kérdésben való egyeztetésünk nélkülözhetetlen tényező lesz egy ilyen világ létrehozásában" - hangoztatta Modi az orosz elnökkel közösen megtartott sajtóértekezleten.

Putyin meghívta az indiai miniszterelnököt, hogy jövő májusban Moszkvában vegyen részt a nácizmus felett aratott győzelem 75. évfordulójának megünneplésén. Elmondta, hogy Oroszország legmagasabb kitüntetését, az Elsőként Kiválasztott András Szent Apostol Érdemrendet, amelyet a két ország közötti különlegesen privilegizált stratégiai partnerség fejlesztéséért ítélt oda Modinak, a Kremlben kívánja átadni neki. Az indiai miniszterelnök 2020-ra viszontlátogatásra invitálta meg vendéglátóját.

Putyin vendégét elkalauzolta a jelenleg rendszeresített repülőgép-hordozóknál nagyobb vízi járművek megépítésére is alkalmassá korszerűsített Zvezda hajógyárba, ami alkalmat adott kettőjük számára egy több mint kétórás négyszemközti beszélgetésre is. A Kreml a Moszkva és Újdelhi közötti energetikai és haditechnikai együttműködés szempontjából nevezte jelentősnek Modinak a létesítményben tett vizitjét.

Ravis Kumar, az indiai külügyminisztérium szóvivője a kormányfői látogatást megelőzően kijelentette, hogy India fontolóra vette munkaerejének exportálását az orosz Távol-Keletre. Mint mondta, ehhez még meg kell majd kötni kétoldalú migrációs egyezményeket. Az együttműködés fejlesztésének lehetséges területei között nevezte meg továbbá az energetikát, a gyémántbányászatot, a fakitermelést, a mezőgazdaságot és a turizmust.

Megérkezett szerdán a távol-keleti nagyvárosba Abe Sindzó japán miniszterelnök is, hogy csütörtökön találkozzon Putyinnal és részt vegyen a fórum plenáris ülésén. Abe, aki immár negyedik alkalommal vesz részt ezen az összejövetelen, Tokióban az elutazása előtt a sajtónak kijelentette, hogy új szintre kívánja emelni az orosz-japán békeszerződés megkötéséről folytatott tárgyalásokat.

Vlagyivosztokba érkezett egyébként a nap folyamán Mahathir Mohamad malajziai kormányfő, valamint Kaltma Battulga mongol elnök is, akivel Putyin kedden Ulánbátorban új barátsági és stratégiai partnerségi szerződést írt alá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!