Putyin: megengedhetetlen, hogy az embereket rákényszerítsék a szavazásra az alkotmánymódosításról

Külföld, 2020.06.25

Az alkotmánymódosításról szóló szavazás eredményének abszolút hitelesnek és legitimnek kell lennie, és nem szabad megengedni, hogy az embereket kényszerítsék a szavazásra, a részvételi arány felsrófolása érdekében - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön az Oroszország Társadalmi Kamarája elnevezésű, a Kreml irányvonalát támogató szervezet vezetőivel folytatott videokonferencián.

Putyin szorgalmazta, hogy a választási bizottságok szigorúan felügyeljék a voksoklás menetét, a szabályok betartását és a szavazatszámlálást, nehogy később kétségbe lehessen vonni az eredményt. Felszólította a kamarát, hogy tagjai nyújtsanak támogatást az illetékes szervezeteknek.

Az elnök azért szólalt meg az ügyben, mert Oroszországban csütörtökön megkezdődött az országos szavazás az orosz alkotmány módosításáról, amely elfogadása esetén a hivatalban lévő elnök esetében eltörli újraválaszthatóságának eddigi korlátozását, valamint konkrét állami szociális kötelezettségvállalási elemeket vezet be, és módosít a hatalmi ágak kölcsönös viszonyán is.

A hatóságok a részvételi arányt értékes tárgynyereményekkel igyekeznek növelni. Állami alkalmazottak részéről hangzottak el olyan panaszok is, hogy feljebbvalóik nyomást gyakorolnak rájuk a voksuk leadása érdekében.

A 206 helyen módosított alaptörvényt a szövetségi és a regionális parlamentek már megszavazták. Mivel a változások a kezdeményezők szerint az 1993-as jelcini alkotmány alapvető rendelkezéseit nem érintik, népszavazást kiírni róluk a vonatkozó szabályok értelmében nem lenne kötelező. Putyin azonban kezdeményezte, hogy tartsanak egyfajta népi bizalmi szavazást az ügyben. Megígérte, hogy a változtatások nem lépnek életbe, ha nem kapnak többséget.

"Úgy gondoltam, hogy rendkívül fontos, hogy az emberek kinyilvánítsák a közvetlen viszonyulásukat az elfogadandó módosításokhoz. Csak nekik maguknak, csak az állampolgároknak áll jogukban eldönteni, hogy milyen legyen az alaptörvényünk" - mondta Putyin a csütörtöki videokonferencián.

Két régióban, a fővárosban és Nyizsnyij Novgorod megyében első ízben elektronikusan is lehet szavazni, a távvoksolásra bejelentkezni június 5-21. között kellett, online módon szavazni pedig 25-30. között lehet. Az ilyen típusú akaratkinyilvánítással kapcsolatban a médiában jelentek meg regisztrálási csalásról szóló panaszok.

Pavel Lobkov, az ellenzéki Dozsgy online televízió munkatársa rögtön az első napon közölte, hogy a 141-es moszkvai szavazókörzetben, majd az interneten keresztül is sikerült szavaznia. Ella Pamfilova, a Központi Választási Bizottság elnöke "provokációnak" nevezte, hogy az újságíró kétszer adta le a voksát, helyettese, Nyikolaj Bulajev pedig úgy vélekedett, hogy valaki "hivatali mulasztást követhetett el".

Az online voksolásra regisztrált választókat csütörtökig ki kellett volna húzni a választókörzetek szavazólistájáról, Lobkov így nem kaphatott volna szavazólapot. Azoknak, akik a távvoksolás mellet döntöttek, de időközben meggondolják magukat, július 1-jén lesz módjuk leadni a szavazatukat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!