TV műsor

Putyin: Moszkva erősíteni kívánja az együttműködést az afrikai biztonsági szolgálatokkal

Külföld, 2019.10.24

Moszkva erősíteni kívánja az együttműködést az afrikai rendvédelmi és biztonsági szolgálatokkal a terrorista és a szélsőséges erők ellen - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Szocsiban, Oroszország és az afrikai országok első csúcstalálkozójának plenáris ülésén elmondott beszédében.

Putyin szerint a kontinens sok országát sújtják "az úgynevezett arab tavasznak a következményei, amely egész Észak-Afrikában destabilizálta a helyzetet". Rámutatott, hogy emellett a szaharai és a Száhel-övezetben, a Csád-tó régiójában és Afrika szarván is aktívak a terrorszervezetek.

Az elnök a mintegy félszáz küldöttség részvételével megtartott fórumon kifejezte Oroszország készségét, hogy folytassa részvételét a kontinens stabilitásának erősítését célzó nemzetközi erőfeszítésekben. Hozzáfűzte, hogy Moszkva támogatja az afrikai országok szerepvállalásának növelését a helyi konfliktusok megoldásában azon az elvi alapon, hogy az afrikai problémákra afrikai megoldásokat kell találni.

Hangsúlyozta, hogy Oroszország és az afrikai államok álláspontja több nemzetközi kérdésben közel áll egymáshoz, és köszönetet mondott nekik azért, hogy az ENSZ-ben több, Moszkva számára fontos kérdésben támogatták a határozat elfogadását.

A csúcson jelen lévő Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök csütörtökön meghívta Putyint, hogy vegyen részt az Asszuánban decemberben az afrikai kontinens békéjéről és fenntartható fejlődéséről rendezendő nemzetközi tanácskozáson. Roch Marc Christian Kaboré, Burkina Faso államfője meginvitálta az orosz vezetőt a száheli ötös csoport - Burkina Faso, Mauritánia, Mali, Niger és Csád - részvételével Ouagadougouban rendezendő csúcstalálkozóra.

Putyin elmondta, hogy Oroszország, miután eddig is Afrika több mint 30 országába exportált - több esetben térítésmentesen - fegyvert és hadfelszerelést, a haditechnikai együttműködés kiszélesítésére számít. Kitért rá, hogy a nyáron megtartott Armija-2019 nemzetközi hadijátékokon 11 afrikai ország vett részt, és a jelentkezők köre tovább bővül, az orosz védelmi tárca tanintézményeiben pedig 20 afrikai ország kadétjai kapnak kiképzést.

A csúcstalálkozóval kapcsolatban Dmitrij Sugajev, az orosz szövetségi haditechnikai együttműködési szolgálat igazgatója kijelentette, hogy Oroszország és a Dél-afrikai Köztársaság fegyverek közös fejlesztésére és gyártására készül, a saját igények kielégítése mellett harmadik piacokra való eladásra is. Rámutatott, hogy a kontinensen ennek az országnak van a legfejlettebb hadiipari komplexuma.

Csütörtökön egyébként két orosz Tu-160-as rakétahordozó hadászati repülőgép szállt le a dél-afrikai Tshwanéban lévő Waterkloof légi támaszponton. Az orosz légierő ezt pénteken kiadott közleményében a kétoldalú katonai együttműködés fejlesztése mellett a gépek legénységének a nagy távolságú és a déli féltekén végrehajtott repülésekre való felkészítéseként értékelte.

Alekszandr Mihejev, az orosz haditechnika kivitelével foglalkozó egyik állami nagyvállalat, a Roszoboronekszport vezetője korábban azt közölte, hogy a cég 55 milliárd dolláros megrendelési portfóliójából 14 milliárd afrikai országoktól érkezett.

Putyin elmondta, hogy az Oroszország és az afrikai államok közötti kereskedelmi forgalom az elmúlt öt év során megduplázódott, értéke tavaly meghaladta a 20 milliárd dollárt. Sikeresnek nevezte az orosz vállalatok tevékenységét a kontinensen egyebek között a bányászati, az energetikai, valamint az olaj- és földgázágazatban. Az orosz elnök szerdán arra emlékeztette a fórum részvevőit, hogy Moszkva 20 milliárd dollárnyi adósságot engedett el az afrikai országoknak.

Putyin bejelentette, hogy Oroszország-Afrika-csúcstalálkozókat a jövőben három évente fognak tartani. A részvevők zárónyilatkozatot fogadtak el, amelyben síkraszálltak a politikai, biztonsági, gazdasági, tudományos-technikai és a kulturális-humanitárius együttműködés elmélyítése mellett. A dokumentum szerint az egyes országok által egyoldalúan bevezetett büntetőintézkedések csökkentik az ugyanabban az ügyben ENSZ Biztonsági Tanácsa által bevezetett szankciók hatékonyságát.

Putyin és Szíszi jelenlétében csütörtök este egyetértési memorandumot írtak alá az Oroszország és az Afrikai Unió, illetve az utóbbi szervezet bizottsága és az Eurázsiai Gazdasági Bizottság közötti együttműködés alapjairól.

Anton Kobjakov elnöki tanácsadó közölte, hogy a kétnapos csúcstalálkozón több mint 50 megállapodást írtak alá, 800 milliárd rubelt meghaladó értékben. (A rubel jelenleg 4,6 forintot ér) Beszámolója szerint a tanácskozáson több mint 40 államfő és 120 miniszter vett részt és képviseltette magát az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Kanada is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!