Putyin: Moszkva nagyra értékeli, hogy Merkel és Steimneier rész vett az évfordulós megemlékezéseken FRISSÍTETT (új: részletek)

Külföld, 2021.06.22

Oroszország nagyra értékeli, hogy Angela Merkel német kancellár és Frank-Walter Steinmeier részt vett a Szovjetunió elleni náci hadjárat kezdete 80. évfordulóján tartott németországi megemlékezéseken.

Ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette ki Merkelnek kettőjük keddi telefonbeszélgetése során Kreml sajtóirodájának tájékoztatása szerint. A német kormányfő együttérzését fejezte ki a náci rezsim által kirobbantott háború okozta mérhetetlen nyomor és szenvedés miatt.

A moszkvai elnöki hivatal közölte, hogy mindkét fél hangsúlyozta az akkori tragikus események történelmi emlékének megőrzésének fontosságát. Putyin és Merkel megállapította, hogy Európa biztonságát csak közös erőfeszítésekkel lehet szavatolni.

A német fél kezdeményezésére megtartott beszélgetés során elhangzott, hogy a kölcsönös ellenségeskedés leküzdése, valamint az orosz és a német nép megbékélése kulcsfontosságú a háború utáni Európa sorsa szempontjából.

A Kreml szerint Putyin tárgyalópartnerének kérésére tájékoztatta Merkelt a Joe Biden amerikai elnökkel Genfben folytatott tárgyalásainak főbb eredményeiről. A felek megállapodtak, hogy a továbbiakban is fenntartják személyes kapcsolataikat.

Putyin a hadüzenet nélküli náci támadás 80. évfordulóján - az emlékezet és a gyász napja alkalmából - a Kreml falánál lévő Sándor-kertben, második világháborús veteránok és aktív katonatisztek kíséretében megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját és virágot helyezett el a hős városok emlékművén.

"Már felnőttek azok dédunokái, akik 1941-ben, a nácik hitszegő támadásának első perceitől kezdve kiálltak hazájuk védelmében, de ez a nap - június 22-e - még mindig felháborodást és gyászt visszhangoz minden nemzedék szívében, fájdalommal borítja el őket emberek millióinak megnyomorított sorsa miatt, mert megpróbáltatásaik, azok a szörnyű évek szó szerint beleivódtak az emlékezetünkbe" - hangoztatta beszédében az orosz elnök.

Hangsúlyozta, hogy a nácik célja nem csupán a Szovjetunió elfoglalása volt hanem lakóinak kiirtása és leigázása volt és hogy "a történelem még nem ismert ilyen kegyetlen népirtást". Putyin beszéde szerint erre a szovjet nép szellemi egysége, szolidaritása és tömeges hősiessége, az embereknek az igazság győzelmébe vetett hite volt a válasz.

Moszkvai idő szerint 12 óra 15 perckor Oroszország-szerte egyperces csenddel emlékeztek meg a háború kezdetéről. 1941. június 22-én Vjacseszlav Molotov külügyi biztos népbiztos ebben az időpontban jelentette be, hogy Németország megtámadta a Szovjetuniót.

A kubinkai Krisztus Feltámadása székesegyházban - az orosz fegyveres erők főtemplomában - Az emlékezés gyertyája elnevezéssel tartottak szertartást a Nagy Honvédő Háború - a második világháborúnak a Szovjetunió részvételével vívott szakasza - kezdetének évfordulója alkalmából. Az eseményt a fasizmus elleni harcban elesettek emlékének szentelték.

Hasonló megemlékezés Oroszország több más városában lezajlott. Keddre virradóra az orosz hadsereg főtemplomában emlékliturgiát tartottak.

A Rosszija 1 televízió hajnalban élő közvetítést adott a Kremllel szomszédos Zarjagyje parkból. Itt a Moszkva folyó fölé benyúló és a kiindulási partra visszakanyarodó, pillér nélküli "lebegő hídon", ismert orosz színészek és muzsikusok adtak emlékműsort.

A második világháborúban a Szovjetunió 27 millió mintegy állampolgárát veszítette el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!