Putyin reméli, hogy meg tud állapodni Zelenszkijjel a kétoldalú viszony javításáról

Külföld, 2020.02.21

Reményét fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy ukrán hivatali partnerével, Volodimir Zelenszkijjel meg tud állapodni Moszkva és Kijev viszonyának javításáról.

Putyin a kormányzása 20. évfordulója alkalmából a TASZSZ hírügynökség által elkészített interjúsorozat pénteken kiadott, Ukrajnával foglalkozó részében egyúttal sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy Zelenszkij a "normandiai négyek" - Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország - vezetőinek december 6-i, párizsi csúcstalálkozójáról hazatérve arról kezdett el beszélni, hogy felül kell vizsgálni a nemzetközileg az ukrajnai rendezés alapjának tekintett minszki megállapodásokat.

Méltatta viszont, hogy Moszkvának és Kijevnek sikerült megállapodnia a fogva tartott személyek kicseréléséről és az orosz gáz ukrajnai tranzitjáról.

Putyin egyébként az ukrajnai problémák gyökerét abban látta, hogy sokaknak nem érdeke Oroszország és Ukrajna együttműködése, mert az globális konkurenciát teremtene a számukra.

"Oroszország és Ukrajna lehetőségeinek és versenyelőnyeinek bármilyen egyesítése egy globális konkurens létrehozását jelenti Európában és a világon egyaránt" - nyilatkozott Putyin.

"Ezt senki sem akarja, ezért mindent el fognak követni, hogy széthúzzanak bennünket egymástól" - tette hozzá az orosz vezető, anélkül, hogy az általa hibáztatott kormányokat megnevezte volna.

Konkrét nevek említése nélkül azt hangoztatta, hogy az Ukrajnában hatalomra jutott személyek saját érdekeik, az ukrán néptől "összerabolt" és külföldi számlákon őrzött vagyonuk védelmében cselekedtek, megmutatva, hogy "azokat szolgálják, akiknél ez a pénz fekszik". Putyin szerint ezek az emberek "az oroszfóbiával kereskednek", és fontos feladatuknak tekintik Oroszország és Ukrajna megosztását.
Megismételte álláspontját, amely szerint tiszteletben kell tartani az ukrán lakosság jelentős részének önálló nemzeti öntudatát, de nem szabad elfeledni a két ország közös történelmét.

"Ahhoz, hogy a máról és a holnapról beszéljünk, ismerni kell a történelmet , tudni kell, hogy kik vagyunk, honnan származunk, és mi a közös bennünk" - nyilatkozott az orosz elnök.

"Sok minden elválaszt (bennünket). De nem szabad elfelednünk azt, ami összeköt. És lerombolni azt, ami van" - hangoztatta Putyin.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!