TV műsor

Putyin új ügyvezető kormányzót nevezett a Habarovszki terület élére

Külföld, 2020.07.20

Az államfői bizalom elvesztése címén leváltotta hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök Szergej Furgalt, a Habarovszki terület kormányzóját, helyére pedig, ügyvezetői minőségben, Mihail Gyegtyarjovot, a szövetségi parlament alsóházának képviselőjét nevezte ki.

Mind Gyegtyarjov, mind Furgal a Vlagyimir Zsirinovszkij vezette Liberális Demokrata Párt tagja. A parlamenti ellenzékhez tartozó politikai alakulat a nevével ellentétben konzervatív-nacionalista irányultságú. A Habarovszki területen jövő szeptemberben esedékes a kormányzóválasztás.

Furgalt július 9-én Habarovszkban elfogták, majd Moszkvába szállították, mert azzal vádolták meg, hogy 2004-2005-ben megszervezte két üzletember, Jevgenyij Zorja és Oleg Bulatov meggyilkolását, továbbá egy harmadik vállalkozó, Alekszandr Szmolszkij ellen is előkészített egy sikertelen merényletet. Ügyével kapcsolatban korábban már négy embert - egy banda tagjait - letartóztatták.

Furgal ártatlannak vallotta magát. Az 50 éves, ideggyógyász végzettségű, a regionális és a szövetségi parlamentben is megfordult üzletember-politikust 2018-ban a szavazatok csaknem 70 százalékával választották meg kormányzónak.

Meglepetésszerű győzelmét annak köszönhette, hogy Vlagyimir Putyin elnök újraválasztását követően a kormány váratlanul bejelentette a nyugdíjkorhatár emelését. A kormánypárt, az Egységes Oroszország 22-ből négy kormányzóválasztást bukott el abban az évben.

A 39 éves, repülőmérnöki, menedzseri, tolmácsi és jogi diplomával rendelkező Gyegtyarjov eddig az alsóház (Állami Duma) testneveléssel, sporttal, turizmussal és ifjúsági ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke volt. Idén védte meg az Oroszországi Népgazdasági és Államigazgatási Akadémián (RANHiGSZ) kandidátusi disszertációját, amelyben a doppingellenes harc jogi szabályozásának nemzetközi tapasztalatai dolgozta fel.

2004-ben, 22 évesen választották meg a szamarai városi tanács tagjává, 2007-ben a regionális törvényhozás, 2011-ben pedig a szövetségi parlament képviselőjévé. 2013-ban és 2018-ban jelölt volt a moszkvai polgármester-választáson. 2009 óta szerepel az elnöki vezetői kádertartalék listáján.

A most leváltott kormányzó szabadon bocsátása érdekében őrizetbe vétele óta minden nap tüntettek a Moszkvától hét időzónával keletebbre fekvő Habarovszkban. A legnépesebb megmozdulások július 11-én és 18-án voltak, a helyi rendőrség szerint 10-12 ezer részvevővel. Ellenzéki és független források azt állították, hogy második alkalommal a tömeg 50 ezer fős, sőt annál is nagyobb lehetett.

Az ilyen léptékű társadalmi aktivitás ritka az orosz régiókban.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak azt mondta, Putyin egyelőre nem tervezi, hogy Habarovszkba látogasson. Mint mondta, az elnöki hivatal álláspontja nem egyezik meg azon helyi hivatalnokokéval, akik szerint a tüntetésekre Furgal fizetett provokátorai jártak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!