TV műsor

Putyin és Róháni megerősítette az iráni atomalku melletti elkötelezettségét

Külföld, 2018.02.06

Megerősítette elkötelezettségét az iráni nukleáris programról kötött nemzetközi megállapodás mellett kedden Vlagyimir Putyin orosz és Haszan Róháni iráni elnök.

A Kreml sajtószolgálata szerint a két vezető, aki telefonon beszélt egymással, egyetértett abban, hogy az átfogó közös cselekvési terv (iráni nukleáris megállapodás) a nemzetközi stabilitás és biztonság fenntartásának fajsúlyos tényezője.

Putyin és Róháni a közlemény szerint szót ejtett a szíriai politikai rendezésről, valamint az izraeli-palesztin és a jemeni konfliktusról, továbbá a kétoldalú együttműködésről.

Készségüket fejezték ki az asztanai folyamat keretében, a szíriai rendezés és a térségbeli helyzet stabilizálása érdekében folytatott orosz-iráni török együttműködés folytatása mellett, az ENSZ BT 2254-es határozata alapján. Egyetértettek abban, hogy a szíriai fegyveres ellenzék és a kormány között Szocsiban január 30-án megtartott tanácskozáson elért megállapodások arra hivatottak, hogy komoly lökést adjanak a politikai folymatnak.

A nap folyamán az orosz diplomáciai tárca tájékoztatása szerint Szergej Lavrov orosz és Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter a szocsi kongresszus határozatainak megvalósításáról és a Kazahsztánban megrendezendő V. Kaszpi-tengeri csúcsról folytatott eszmecserét.

Lavrov és Zaríf leszögezte, hogy Szíriának meg kell őriznie szuverenitását és területi épségét, az ország sorsáról pedig csakis a szíriaiak dönthetnek, választások révén.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!