Raab: Nagy-Britannia figyelemmel fogja kísérni a hongkongi választásokat

Külföld, 2020.07.28

(MTI/Reuters/Hszinhua) - Nagy-Britannia szoros figyelemmel fogja kísérni a szeptemberi hongkongi törvényhozási tanácsi választásokat - jelentette ki Dominic Raab brit külügyminiszter kínai hivatali partnerével, Vang Jivel folytatott keddi telefonbeszélgetése alkalmával.

"A külügyminiszter azt mondta, hogy az Egyesült Királyság szorosan figyelemmel fogja kísérni a szeptemberi törvényhozási tanácsi választásokat Hongkongban, és sürgette Kínát a nemzetközi emberi jogi kötelezettségei megtartására a Hszincsiang-Ujgur autonóm körzetben" - közölte a brit külügyminisztérium szóvivője. Hozzátette: Raab azt is hangsúlyozta a telefonbeszélgetés során, hogy Kínának újjá kell építenie a bizalmat a nemzetközi közösségben nemzetközi kötelezettségei betartásával.

Vang Ji arról beszélt, hogy London és Peking az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai, nagy befolyással rendelkeznek és óriási lehetőségeket rejt együttműködésük a nemzetközi kérdésekben, ezért erősíteniük kell a párbeszédet és az egyeztetést vállalva nemzetközi felelősségüket és kötelezettségeiket.

A kínai diplomácia vezetője nehezményezte, hogy akadályokba ütköztek a kínai-brit kapcsolatok. Hozzátette: egyes emberek Nagy-Britanniában a két ország viszonyát "lenulláznák", hogy véget vessenek az együttműködésnek.

Hongkong viszonylatában Vang Ji megismételte a kínai vezetés álláspontját, miszerint Hongkong Kína része és Hongkong ügyei Kína belügyének számítanak. Leszögezte: ez elvi kérdés.

A kínai külügyminiszter hozzáfűzte, hogy Nagy-Britannia kijelentései és cselekedetei a Hongkongra vonatkozóan elfogadott nemzetbiztonsági törvénnyel kapcsolatban sértik a nemzetközi kapcsolatok alapelveit, és ezt Peking határozottan elutasítja.

Július 20-án a brit kormány azonnal hatállyal, meghatározatlan időre felfüggesztette a Hongkonggal kötött kiadatási egyezményét. Dominic Raab brit külügyminiszter további lépésként bejelentette azt is, hogy kiterjesztik a fegyverembargót Hongkongra.

Hongkong 1997-ben került vissza a brit korona fennhatósága alól Kína uralma alá. Az átadási egyezményben 50 évre garantálták a városállam számára, hogy Kína különleges közigazgatási területeként széles körű autonómiát élvezhet, lényegében csak honvédelmi és külpolitikai kérdésekben függene Pekingtől.

Egyes megfigyelők szerint ezt a garanciát rúgja föl a június 30-án elfogadott kínai nemzetbiztonsági törvény, amely többek között tiltja Hongkongban a "szakadár tevékenységet" és a "felforgatást", és lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadatását Kínának. A törvényt élénken bíráló külföldi kormányok és nemzetközi szervezetek attól tartanak, hogy a jogszabály nagyon komolyan csorbítja Hongkong autonómiáját, és a valódi célja a hongkongi demokráciapárti mozgalom elfojtása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!