Radovan Karadzic ideiglenes szabadlábra helyezését kérte a hágai törvényszéken

Külföld, 2016.04.22

Ideiglenes szabadlábra helyezését kérte pénteken Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök, akit március végén negyvenéves börtönbüntetésre ítélt az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék.

A hágai székhelyű bíróság tájékoztatása szerint Karadzic azt kérte a beadványában, hogy engedjék szabadon, amíg meg nem születik a döntés az elsőfokú ítéletre benyújtott fellebbezéséről.

A volt elnök beadványában hangsúlyozta, hogy kérelme pozitív elbírálása esetén bármikor eleget tenne a bíróság utasításának és megjelenne a törvényszék előtt, illetve tartózkodna az eljárásban részt vevő tanúk és szakértők befolyásolásától.

Karadzicot az 1992-1995 közötti boszniai háborúban elkövetett népirtás, háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt ítélte el március 24-én a Nemzetközi Törvényszék.

A boszniai szerb elnöki tisztséget 1992-től betöltő Radovan Karadzic ellen már 1995-ben vádat emeltek - az az év végén aláírt daytoni békeszerződés pedig eltiltotta hivatalától -, ő azonban éveken át bujkált, és csak 2008 júliusában fogták el Belgrádban és adták ki Hágának. A következő évben kezdődött meg a hágai pere.

Karadzic megítélése Bosznia-Hercegovinában a mai napig vitatott. Az ország többségében bosnyákok és horvátok lakta részében, a Bosznia-hercegovinai Föderációban egyértelműen háborús bűnösnek tartják, míg a szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságban inkább hősként tekintenek rá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!