Rashida Tlaib és Ilhan Omar a kongresszust sürgeti cselekvésre az izraeli beutazási korlátozás ügyében

Külföld, 2019.08.20

Rashida Tlaib michigani és Ilhan Omar minnesotai demokrata párti képviselőnők az amerikai kongresszust sürgették cselekvésre az izraeli beutazási korlátozás ügyében hétfőn tartott minnesotai sajtókonferenciájukon.

A két politikustól Izrael a múlt héten tagadta meg a beutazást, igaz, később Tlaibnak megadta a vízumot, de a palesztin gyökerű képviselőnő "a megalázó feltételekre" hivatkozva visszautasította azt.

A hétfői sajtókonferencián Rashida Tlaib - akinek nagymamája ma is a megszállt Ciszjordániában él - könnyekkel küszködve idézte fel gyermekkori tapasztalatait, amikor Jeruzsálemben tett látogatást.

"Amikor kislányként Palesztinába utaztam a szüleimmel, hogy meglátogassam a nagyszüleimet és a családtagjaimat, néztem, ahogyan édesanyámnak keresztül kellett haladnia a megalázó ellenőrzőpontokon, még akkor is, ha az Egyesült Államok állampolgára és büszke amerikai volt" - fogalmazott.

Majd felidézte Ciszjordániában élő nagymamájával nemrégiben folytatott telefonbeszélgetését, amikor a mostani tervezett látogatást vitatták meg.

"Azt mondta, hogy én vagyok az ő valóra vált álma. Én vagyok az ő szabad madara, hát miért is kellene fogolyként és meghunyászkodva visszajönnöm?" - csuklott el Rashida Tlaib hangja.

A két képviselőnő a kongresszust sürgette lépésekre. Ilhan Omar úgy fogalmazott: "Nekünk itt, az Egyesült Államokban konstruktív szerepet kell játszanunk. Évente több mint 3 milliárd dollárt adunk Izraelnek. Ezzel jelezzük, hogy fontos szövetségesünk a térségben és az egyetlen demokrácia a Közel-Keleten. De e szövetségi viszonnyal nem fér össze a vízum megtagadása annak rendje és módja szerint megválasztott kongresszusi képviselőktől."

A minnesotai képviselőnő hangsúlyozta, az amerikai törvényhozók "felelősséggel tartoznak kormányunk külpolitikájának ellenőrzéséért és azért, hogy mi történik azokkal a dollármilliókkal, amelyeket segélyként küldünk". Omar hozzáfűzte: az izraeli döntés szerinte nem más, mint amerikai választott tisztségviselők tényfeltáró munkájának megakadályozása.

A sajtóértekezlet után a Fehér Ház szóvivője, Hogan Gidley hangsúlyozta: Izraelnek joga van ahhoz, hogy megakadályozza azoknak a beutazását, akik el akarják pusztítani az országot, és - mint fogalmazott - "a demokraták értelmetlen kongresszusi vizsgálatai itt, Amerikában nem változtathatnak azokon a törvényeken, amelyeket Izrael a saját védelmében hozott". Gidley utalt arra is, hogy mindkét képviselőnőnek "jól dokumentálható" antiszemita megjegyzései, közösségi oldalakon publikált antiszemita bejegyzései és antiszemita kapcsolatrendszerei vannak.

A McClatchy című portál hétvégi jelentései szerint a kongresszus vezető demokrata párti politikusai azt fontolgatják, hogy jogi lépéseket tesznek Ron Dermer, Izrael washingtoni és David Friedman, az Egyesült Államok izraeli nagykövete ellen a vízumok megtagadása miatt. E lépések egyike lehet egy olyan közlemény megszavazása, amely kifejezi a képviselők Ron Dermer iránti bizalmatlanságát, valamint egy felhívás a David Friedman elleni külügyi főigazgatói vizsgálat megindítására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!