Ratko Mladic fia: véget ért a majdnem harminc éve zajló cirkusz

Külföld, 2021.06.08

Majdnem harminc év után végre a végéhez ért a "vándorcirkusz", befejezést kapott a Ratko Mladic-ügy - jelentette ki Darko Mladic, a hágai elítélt fia kedden a szerbiai közszolgálati televízióban arra reagálva, hogy az ENSZ hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) keddi döntésében elvetette a népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt 2017-ben elítélt Ratko Mladic fellebbezését, és megerősítette a "Balkán mészárosának" is nevezett volt boszniai szerb hadseregparancsnok életfogytig tartó szabadságvesztését elrendelő ítéletet.

Darko Mladic egyben gratulált Prisca Matimba Nyambe bírónak, amiért véleményében kifejtette, hogy személy szerint ő az eljárás megismétlését tartotta volna a legjobb döntésnek. Darko Mladic szerint a nemzetközi jog tiszteletben tartása mellett ez lett volna az egyetlen járható út.

Mint mondta: ilyen ítéletre számított ő is, és édesapja is, hiszen már korábban is látszott, hogy a bürokratikus rendszernek egyáltalán nem állt szándékában a majdnem harminc éve húzódó ügyet megismételni, és elismerni, hogy korábban történtek hibák. Örömének adott ugyanakkor hangot, hogy a bíróság nem súlyosbított az ítéleten, és nem ítélte népirtásnak a srebrenicai mellett a további hat boszniai településen történteket. Hozzátette: most egyetlen célja az, hogy meglátogassa az apját, és megvitassák, lehetséges-e az ítélet valamiféle revíziója.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) 2017 novemberében hirdetett ítéletet Ratko Mladic ellen a délszláv háború idején a bosnyákok terhére elkövetett etnikai tisztogatás ügyében. Mladic vezetésével a boszniai szerb hadsereg 1995 júliusában előre kitervelten és módszeresen mészárolt le mintegy 8700 bosnyákot, főleg férfiakat és fiúkat Srebrenicában. A cél a muszlim közösség kiirtása volt. A délszláv háborús bűnöket kivizsgáló törvényszék több ítéletében népirtásnak minősítette a boszniai szerb erők gyilkosságsorozatát. A történteket a második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják.

Az 1992-1995-ös délszláv háborúban mintegy 100 ezren vesztették életüket, és több mint egymillió embernek kellett elhagynia otthonát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!