Rekordnagyságú, 700 kilogrammos kábítószerfogás Texasban

Külföld, 2022.09.08

Az amerikai határőrség csaknem 12 millió dollár értékű metamfetamint és százezer fentanil tablettát foglalt le Texasban és Arizonában - közölték a hatóságok szerdán.

A texasi Del Rio határátkelőnél egy kamion szállítmányába, üzemanyagtartályokba rejtve találtak csaknem 700 kilogramm metamfetamint 320 csomagban hétfőn. A lefoglalt kábítószer-alapanyag összértéke 11,9 millió dollár (mintegy 4,8 milliárd forint). A drogra egy kábítószer-kereső kutya segítségével bukkantak rá - áll az Egyesült Államok vám- és határvédelmi hatóságának közleményében.

Del Rio határátkelő igazgatója a Fox News beszámolója szerint elmondta, hogy az állomás történetében rekordértékű fogásról van szó.

Szintén hétfőn Arizonában, Nogales határátkelőnél 102 ezer fentanil tablettát és 7 kilogramm fentanil port foglaltak le. A szállítmányt egy hűtőgép szigetelésébe rejtették - mondta a határátkelő vezetője. Ugyanitt szombaton több mint 200 ezer kábítószer-tablettát találtak a határőrök, ebből 47 ezret színes cukorkának álcáztak.

A fentanilt a heroinnál 50-szer veszélyesebbnek tartják, mert nagyon kevés választja el a halálos adagot a fogyasztásra szánt adagtól.

Az Egyesült Államokban mára a fentanil okozza a kábítószer-túladagolásos halálesetek túlnyomó többségét: tavaly a hivatalos adatok szerint a 107 ezer nyilvántartott esetből 71 238-at okozott ez a szer.

A fentanil túlnyomó részét az amerikai hatóságok szerint két nagy mexikói drogkartell szállítja az Egyesült Államokba, a Sinaloa kartell, valamint a Jalisco Új Nemzedék.

Tavaly október és idén július között már mintegy 5,3 tonna kábítószert foglaltak le az Egyesült Államok határőrei, csak júliusban meghaladva az egy tonnát, miközben 2019-ben egész évben 1,4 tonna fentanil becsempészését akadályozták meg - olvasható az amerikai Vám- és Határvédelmi Hatóság (US Custom and Border Protection) összegzésében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!