Rendezett líbiai politikai átmenetet szorgalmazott az olasz kormányfő

Külföld, 2021.01.08

Rendezett politikai és intézményes átmenetet szorgalmazott a 2021 végén várható líbiai választásokig Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, aki Rómában pénteken  a líbiai nemzeti egységkormányt vezetőjét, Fájez esz-Szarrádzsot fogadta.

A római kormánypalotában tartott találkozón - amelyen Luigi Di Maio külügyminiszter is részt vett, s amelynek részleteiről Conte közösségi oldalán számolt be - az olasz miniszterelnök kifejezte reményét, hogy Líbiában minél gyorsabban "rendezett és eredményes" politikai, valamint intézményes átalakulás menjen végbe az év végére kitűzött választások előkészítésére. Az olasz vezetők kiemelték, hogy a líbiai politikai átmenetnek az ENSZ égisze alatt kell végbemennie.

A találkozón szó volt a kétoldalú gazdasági és biztonsági kérdésekről is, valamint a migrációról, mivel az olaszországi partokra érkezők többsége Líbiából indul el.

Fájez esz-Szarrádzs utoljára november 20-án tárgyalt Rómában.

Giuseppe Conte és Luigi Di Maio december 17-én járt Líbiában, ahol Halifa Haftar tábornok, a Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) vezetője fogadta őket Bengázi városában. Az olasz miniszterelnök és külügyminiszter két szicíliai halászhajó legénységének elengedéséről állapodott meg Haftarral, akiket a líbiai fél szeptember elsején tartóztatott fel a Földközi-tengeren.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!