Rendhagyó módon Marosvásárhelyen rendezik meg az OTDK informatikatudományi szekcióülését

Külföld, 2023.04.13

Történetében először tartják Magyarország határain túl az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) informatikatudományi szekcióülését, amelyet április 16. és 19. között az erdélyi Marosvásárhelyen rendezik meg - jelentették be a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón, Marosvásárhelyen.

A Kárpát-medencei magyar felsőoktatás legnagyobb tudományos seregszemléjét első alkalommal szervezi önállóan a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE), marosvásárhelyi campusába mintegy 300 résztvevőt várnak Magyarországról és más határon túli területekről - számolt be az online is közvetített sajtótájékoztatón Balog Adalbert tudományos rektorhelyettes, az Egyetemi Tehetséggondozási és Diákköri Tanács elnöke és Domokos József dékán, a szekció ügyvezető elnöke.

Balog Adalbert rektorhelyettes emlékeztetett: a kétévente megszervezett OTDK Magyarországon több mint 70 éves múltra tekint vissza, az idei a 36. kiadás. A nevezéseket két évig tartó több lépcsős, helyi és regionális szintű megmérettetés előzi meg, jövő héten a legjobb informatikus diákok mutatják be dolgozataikat, szakmai eredményeiket Marosvásárhelyen.

Elmondta, a Sapientia EMTE először szervez önállóan szekcióülést, a megtisztelő feladat mögött komoly oktatói és diákmunka áll. Az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) további bizalmat szavazott az erdélyi magánegyetemnek, 2025-ben a csíkszeredai karon tartják meg az OTDK agrártudományi szekcióját.

Domokos József dékán, a szekció ügyvezető elnöke elmondta: a hagyományosan Magyarországon tartott informatikatudományi szekció idei marosvásárhelyi ülésén 17 magyarországi és határon túli felsőoktatási intézmény diákjai vesznek részt, 141 dolgozatot neveztek be, ebből 137-et be is mutatnak 16 kategóriában. Ezek közül a mesterséges intelligencia és a szoftveralkalmazások voltak a legnépszerűbbek.

Az MTI kérdésére elmondták: a résztvevők között határon túliak is vannak, Erdélyből 11 pályamunka került be a legjobbak közé, hatot a Sapientia EMTE csíkszeredai és marosvásárhelyi diákjai, ötöt a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem informatikus hallgatói neveztek be.

Elhangzott, hogy a szakmai előadások, bemutatók mellett a szervezők a kikapcsolódást szolgáló programokkal is kedveskednek a résztvevőknek. Sport- és kulturális programok is lesznek, a Maros Művészegyüttes például az egyetem aulájában lép fel AlgoRythmics című előadásával, mely a rendezvényhez kapcsolódva egy rendezési algoritmus művészi bemutatása.

Marosvásárhely nevezetességeit is megismerhetik a résztvevők, a többi között a Teleki Tékában a két neves marosvásárhelyi matematikus, Bolyai Farkas és Bolyai János munkásságával ismerkedhetnek.

Az ünnepélyes megnyitó hétfőn, április 17-én 10 órától lesz az egyetemi aulában, ahol Bálint Csaba, az Eötvös Loránd Tudományegyetem doktorandusza tart a kutatói pályát népszerűsítő előadást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!