Rendőrök és statisztikusok tüntettek Romániában magasabb béreket követelve

Külföld, 2023.12.11

Romániában tüntetésekkel, spontán munkabeszüntetéssel tiltakoztak hétfőn a rendőrök, statisztikusok és más közalkalmazottak a kormány bérpolitikája ellen, és a kormányfő által beígért öt százaléknál magasabb béremelést követeltek - közölte a román média.

A rendőrök országos szakszervezete hétfőn a pénzügyminisztérium előtt kezdte meg négynaposra tervezett tüntetéssorozatát, amelyet a kormány adó- és pénzügyi intézkedéseket előirányzó tervezetének nyilvánosságra kerülése váltott ki. A rendőrök szerint a kormány "csúfot űz" belőlük azzal, hogy január elsejétől mindössze 5 százalékkal emeli meg a közszférában dolgozók, köztük a belügyi alkalmazottak bérét.

A statisztikai hivatal országos és területi irodáinak mintegy 900 alkalmazottja úgy döntött, hogy az ágazat alkalmazottjainak bérezéséről szóló megállapodás végrehajtásának elmaradása miatt hétfőn egy napra beszünteti a munkát. Érdekvédelmi szövetségük közlése szerint ezzel akarják felhívni a figyelmet arra, hogy a statisztikusok munkája nélkül nem lehet a jövő évi választásokat megszervezni.

Az Egészségügyi Szolidaritás nevű szakszervezeti szövetség hétfőn közleményben tudatta: a kormány, a munkaügyi, az egészségügyi és a pénzügyminisztérium székhelye előtt tervez jelképes sztrájkőrséget állítani jövő héten mivel az érdekképviseleti szervezet tagjai elégedetlenek a kormány által 2024-re bejelentett 5 százalékos közalkalmazotti béremeléssel, mivel az "messze elmarad az egészségügyi dolgozók várakozásaitól".

Hétfőtől a jegyzők és bírósági alkalmazottak az ügyfélfogadási idő felére csökkentésével, a túlórázás megtagadásával a telefonok munkaidőn kívüli kikapcsolásával követelnek magasabb béreket.

Marcel Ciolacu miniszterelnök hétfőn újságírók előtt kijelentette: a jövő évtől a közméltóságok kivételével minden közalkalmazottnak 5 százalékkal növelik a fizetését. A bukaresti kormány várhatóan csütörtöki ülésén fogadja el a jövő évi állami költségvetés tervezetét, amelyet jövő héten a parlament is megvitathat, és szavazhat róla. Ha esetleg megtámadják az alkotmánybíróságon, a testület karácsony és szilveszter között hozhat döntést - mondta Ciolacu.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!