Rendőrökre támadtak szélsőbaloldali tüntetők több német városban

Külföld, 2023.06.01

Rendőrökre támadtak szélsőbaloldali tüntetők Németországban több városban szerda este rögtönzött demonstrációkon, amelyeket egy szélsőbaloldali aktivistára kirótt börtönbüntetés miatt tartottak.

Az elítélt Lina E. - akinek teljes nevét a személyiségi jogok védelméről rendelkező jogszabályok miatt nem használják a német közszolgálati médiában - mellett számos nagyvárosban tartottak szolidaritási tüntetéseket. Több is zavargásba torkollt. Brémában palackokkal és kövekkel dobálták meg a rendőröket, Lipcsében pirotechnikai eszközökkel is, és barikádokat is emeltek. Három rendőr megsebesült. Kölnben két rendőr sebesült meg az összecsapásokban. A német szélsőbaloldali szubkultúra jelképes alakjai között számon tartott nő mellett a többi között Berlinben és Hamburgban is tüntettek.

A laza szerveződésű mozgalom szombatra nagyszabású demonstrációt szervez Lipcsében. Külföldről is várnak tüntetőket. Az "X. nap" (Tag X) nevű megmozdulással "az antifasizmus kriminalizációja" ellen kívánnak tiltakozni. A Szászország tartományi nagyváros rendőrsége az utóbbi évek legnagyobb szabású műveletére készül, péntektől vasárnapig más tartományokból és a szövetségi rendőrségtől érkező egységek támogatásával igyekeznek megakadályozni a tüntetésre szólító felhívások alapján valószínűsített erőszakos akciókat.

Lina E.-t a szászországi tartományi felsőbíróság öt év három hónap szabadságvesztésre ítélte a 2018-2020-as időszakban az általa és három vádlott-társa által neonácinak tekintett emberek ellen egyebek között paprikaspray és botok használatával végrehajtott támadások miatt. A Szászországban és a szomszédos Türingia tartományban elkövetett bűncselekményekben 13 ember sebesült meg. A drezdai bíróság ítélete nem jogerős.

Lina E. 2020 óta előzetes letartóztatásban volt, büntetése nagy részét így már letöltötte. A hátralévő időszak letöltését jogerős ítélet kihirdetéséig felfüggesztették, és a 28 éves nőt egy sor korlátozó szabály mellett szabadlábra helyezték. Így például hetente kétszer jelentkeznie kell a rendőrségen, csak hatósági engedéllyel változtathat lakóhelyet, útlevelét és személyi igazolványát pedig letétbe kell helyeznie a rendőrségénél. Társait két év öt hónap és három év három hónap közötti szabadságvesztésre ítélték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!