RMDSZ: az önkormányzatok erősítését tartja szem előtt a bukaresti kormány költségvetés-tervezete

Külföld, 2021.02.25

A magyar közösség számára fontos beruházásokat, az egészségügyi intézmények fejlesztését, valamint az önkormányzatok megerősítését tartotta szem előtt a bukaresti koalíciós kormányban részt vevő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az idei állami költségvetés kidolgozásánál - mutatott rá a szövetség csütörtöki hírlevele.

"Az RMDSZ prioritása az volt, hogy a száz százalékban helyben maradó személyi jövedelemadó elosztásakor megerősítsük a helyi és megyei önkormányzatokat, és bevezessük az állami finanszírozást az önkormányzatok alárendeltségébe tartozó kulturális intézményeknél" - idézte Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettest, az RMDSZ elnökét a hírlevél annak kapcsán, hogy a kétkamarás román parlament szakbizottságaiban csütörtökön kezdődött meg a költségvetés-tervezet véleményezése.

A személyi jövedelemadó 63 százaléka kerül a települési költségvetéshez, 15 százalékát juttatják a megyei tanácsok költségvetésébe, 6 százalékot a megyei tanácsok osztanak tovább a települési önkormányzatoknak, 14 százalékot pedig a községek, városok, megyei tanácsok költségvetésének kiegyensúlyozására fordítanak. A fennmaradó 2 százalékból az RMDSZ javaslatára egy korábban nem létezett alapot hoznak létre a helyi alárendeltségbe tartozó színházak és operák finanszírozására.

Kelemen Hunor rámutatott arra is, hogy a világjárvány és az ezzel járó gazdasági válság közepette a költségvetés megtervezésénél az államháztartási hiány (a tavalyi 10-ről a GDP 7,1 százalékára történő) csökkentésének és a gazdaság növekedő pályára állításának szempontját kellett összehangolni.

Az RMDSZ kiemelten fontosnak tartotta a költségvetés tervezetében a magyarlakta települések egészségügyi intézményeinek fejlesztését és a magyar önkormányzatok projektjeinek finanszírozását. Az RMDSZ közleménye egyebek mellett a csíkszeredai megyei sürgősségi kórháznak elkülönített 12,2 millió lejt (900 millió forint), a Szatmár megyei sürgősségi kórháznak szánt 18 millió lejt, a marosvásárhelyi repülőtér fejlesztésére fordítható 10 millió lejt, és a Bihar megyei északnyugati víz- és szennyvízprojektek finanszírozására szánt 8 millió lejt említette példaként.

A tavaly év végén hivatalba lépett jobbközép bukaresti koalíciós kormányban RMDSZ-es tisztségviselő áll a fejlesztési, közműépítési és közigazgatási minisztérium, a környezetvédelmi és erdőgazdálkodási tárca, valamint az sport és ifjúsági minisztérium élén.

Az állami költségvetés tervezetéhez több mint 4000 ezer módosító indítványt nyújtott be a baloldali ellenzék. A koalíciós pártok jelezték: a kormány által előterjesztett formában szándékoznak elfogadni a tervezetet.

A büdzséről várhatóan kedden szavaz a kétkamarás bukaresti parlament együttes ülése.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!