Robert Fico: az EU levette az egyetlen szlovák állampolgárt az Oroszország elleni szankciós listáról

Külföld, 2024.03.13

Levette az Oroszország elleni szankciós listáról az Európai Unió (EU) az egyetlen korábban arra felvett szlovák állampolgárt, Jozef Hambáleket, az Éjszakai Farkasok nevű motoros szervezet helyi vezetőjét - jelentette be Robert Fico szlovák miniszterelnök a TA3 szlovák hírtelevízió műsorában szerdán.

Jozef Hambáleket még 2022 júliusában tette fel az EU az Oroszország elleni szankciós listára, konkrétumok nélkül, arra hivatkozva, hogy a férfi "támogatta Oroszország ukrajnai invázióját". A szlovák férfi Robert Fico közlése szerint az első uniós állampolgárként került fel a listára, és élete a szankciók hatására teljesen ellehetetlenült, egyebek mellett megszüntették bankszámláit, és nem férhetett hozzá az ingatlanjaihoz sem.

Robert Fico, aki korábban többször is bírálta az előző kormányzat ebben a kérdésben tanúsított tétlenségét, januári németországi látogatása során Olaf Scholz német kancellárral, illetve Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság (EB) elnökével is beszélt az ügyről - emlékeztetett a bejelentés kapcsán a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

A szlovák kormányfő a hírtelevízióban elmondta: a döntés szerdán megjelent az uniós közlönyben is, vagyis már hivatalos. A szankciós listáról összesen 12 személy került le, közülük kilencen elhalálozásuk okán.

Robert Fico "hallatlannak" nevezte azt a bírálathullámot, amely Ferenc pápát érte az ukrajnai konfliktus kapcsán a fehér zászló felemelését szükségesnek tartó kijelentése miatt. A politikus ismételten elutasította Emmanuel Macron francia elnöknek a nyugati katonák Ukrajnába küldésével kapcsolatban nemrégiben tett felvetését, valamint hangsúlyozta a "szuverén külpolitika" folytatásának szükségességét.

"Egyértelműen szeretnék Kínába látogatni, folytatni akarom a kubai beruházásokat és az együttműködést Vietnammal. Az, hogy az EU és a NATO tagja vagyunk, nem kötheti meg úgy a kezünket, hogy ne legyenek kapcsolataink más országokkal" - szögezte le Robert Fico.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!