Robert Fico: nem érzem szükségét, hogy változtassak a retorikámon

Külföld, 2024.03.07

Szlovákiának jól áll a függetlenség, és nem érzem szükségét, hogy változtassak a retorikámon vagy a megnyilatkozásaim módján - jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök csütörtökön Pozsonyban tartott sajtótájékoztatóján.

A szlovák kormányfő - akinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte - erről azzal kapcsolatban beszélt, hogy szerdán cseh hivatali partnere, Petr Fiala bejelentette: egyelőre nem tartják meg a két kabinet korábban tervezett együttes ülését, mivel azt a cseh fél "a jelenlegi helyzetben nem tartja alkalmasnak." Fiala bejelentésére Robert Fico már szerdán is reagált, rámutatva: a szlovák kormány tudomásul vette, hogy Prága veszélyeztetni kívánja a nagyon jó cseh-szlovák kapcsolatokat, de a cseh döntés nem lesz befolyással a szuverén szlovák külpolitikára. A prágai döntésre reagálva Robert Fico kormányát hangos kritikával illették a pozsonyi törvényhozás ellenzéki liberális pártjai.

Prága és Pozsony kétoldalú viszonya az elmúlt időszakban néhány külpolitikai kérdésben - főként az ukrajnai konfliktus kezelése terén - megmutatkozó eltérő állásponttal összefüggésben hidegült el. Míg Csehország az orosz-ukrán konfliktusban fegyverszállítással is támogatja Ukrajnát, a szlovák kormány ezt elutasítja, és a mielőbbi fegyvernyugvást és a békét szorgalmazza. A prágai és a pozsonyi kormány időről időre együttes üléseket tart, a mostanra tervezett találkozót pedig azután mondta le a cseh fél, hogy a múlt héten Juraj Blanár szlovák külügyminiszter egy törökországi regionális fórumon találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

A szlovák miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján megerősítette az előző napon kifejtett véleményét. "Tartani fogjuk az álláspontunkat. Nem érzem szükségét, hogy változtassak a retorikámon vagy a megnyilatkozásaim módján. Ellenkezőleg, úgy gondolom, hogy ez a szuverenitás jól áll nekünk. Szlovákia végre fellégezhetett az előző három-négy év után, amelyek szörnyűségesek voltak" - hangsúlyozta Robert Fico. Hozzátette: érti, hogy a nyomásgyakorlás folytatódni fog, mivel "a nagy országoknak nem tetszik, ha valaki túlontúl független."

Fico hangsúlyozta: tiszteletben tartja az EU minden tagállamát, és ezért ő nem diktál nekik azzal kapcsolatban, hogy miként kellene cselekedniük Ukrajnával kapcsolatban, csupán nyilvánvalóvá teszi, hogy mi az, amit Szlovákia nem fog megtenni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!