Roberts amerikai főbíró visszautasította Schumer fenyegetőnek értékelt kijelentését a legfelsőbb bíróság két tagja ellen

Külföld, 2020.03.05

John Roberts amerikai főbíró szerdán nyilvánosan utasította vissza Chuck Schumernek, a szenátus demokrata párti frakcióvezetőjének egy kijelentését, amelyet az amerikai legfelsőbb bíróság két tagja elleni fenyegetésként értékelt.

A legfelsőbb bíróság szerdán kezdett el tárgyalni egy 2014-ben elfogadott louisianai törvénnyel kapcsolatos beadványt. A törvény bizonyos szigorító intézkedéseket ír elő a művi terhességmegszakítást végző orvosok számára. A bíróság washingtoni épülete előtt egy kisebb abortuszpárti csoport tüntetett, és Schumer, aki a Demokrata Párt egyik legbefolyásosabb politikusa, e megmozduláson mondott beszédében név szerint említette azt a két konzervatív főbírót, akit Donald Trump amerikai elnök jelölt, majd a szenátusi meghallgatás után kinevezett a testületbe.

"Azt akarom mondani neked, (Neil) Gorsuch, azt akarom mondani neked, (Brett) Kavanaugh, hogy fergeteget indítottatok el, és ennek meg fogjátok fizetni az árát" - fogalmazott Schumer. Majd így figyelmeztetett: "Nem is tudjátok majd, hogy mi sújt le rátok, ha tovább haladtok ezekkel a rettenetes döntésekkel".

A szövetségi legfelsőbb bíróságnak - amely az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét tölti be - abban kell döntésre jutnia, hogy érvényben hagyja-e a louisianai szigorítást, vagy sem. Elemzők arra számítanak, hogy a konzervatív többségű alkotmánybíróság a szigorítás érvényben tartása mellett foglal állást.

John Roberts, a legfelsőbb bíróság elnöke "fenyegetőnek" és "veszélyesnek" minősítette Schumer megjegyzéseit, és írásos közleményben utasította vissza az elhangzottakat. "A bírák tisztában vannak azzal, hogy a kritika a munkájukkal jár, de ilyen típusú fenyegető megállapítások nemcsak helytelenek, hanem veszélyesek is. A bíróság valamennyi tagja tovább folytatja a munkát, félelem és részrehajlás nélkül, bármely oldalról érkezzék is" a bírálat - hangoztatta Roberts főbíró, aki nagyon ritkán szokott erőteljesen rendreutasítani politikusokat.

Schumer a szóvivője útján reagált. Justin Goodman szintén közleményt tett közzé, amelyben leszögezte, hogy John Roberts főbíró "tudatosan félreértelmezte" Schumer szenátor szavait. Azt állította, hogy a demokrata párti politikus - noha néven nevezte Neil Gorsuch és Brett Kavanaugh bírákat - tulajdonképpen nem is a bíráknak, hanem a törvényhozóknak címezte mondandóját. Hozzáfűzte: Schumer megjegyzése arról szólt, hogy a republikánus szenátoroknak kell majd politikai árat fizetniük azért, mert várható döntésükkel a bírák széles népi mozgalmat engednek szabadjára.

Goodman emlékeztetett arra is: John Roberts akkor semmiféle állásfoglalást nem tett közzé, amikor néhány nappal ezelőtt Donald Trump arról beszélt, hogy az alkotmánybíróság liberális bíráinak a feltételezhető elfogultságuk miatt egyes ügyektől vissza kellene vonulniuk.

Az abortusz, illetve az abortuszt országszerte lehetővé tévő, 1973-ban született legfelsőbb bírósági állásfoglalás ügye nagyon megosztja az amerikai társadalmat és politikai osztályt. Az utóbbi hónapokban több tagállamban szigorítottak, másokban pedig nagyon jelentősen liberalizáltak az érvényben lévő szabályokon, illetve törvényeken.

Több elemző attól tart, hogy a konzervatív többségű alkotmánybíróság fokozatosan ellehetetleníti, de legalábbis nagyon megnehezíti a nők döntési jogát a művi terhességmegszakításhoz. Donald Trump egyik jelentős választói bázisa az a vallásos jobboldal, amely kifejezetten ellenzi az abortuszt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!