Róma főpolgármesterét nevezték ki a 2025-ös jubileumi év biztosának

Külföld, 2021.12.14

A kormányfő, Mario Draghi az olasz főváros főpolgármesterét Roberto Gualtierit jelölte meg kedden a három év múlva esedékes jubileumi esztendő felelőseként, aki máris bejelentette, hogy Róma a 2030-as világkiállítás vendégül látására is pályázik.

Az úgynevezett jubileumi, vagy más nevén Szentévet a katolikus egyház hirdeti meg. A rendes jubileumi évet huszonöt évente tartják, a legutolsó 2000-ben volt II. János Pál idején. Az első jubileumi évet VIII. Bonifác pápa rendelte el 1300-ban.

Ferenc pápa 2015-ben rendkívüli, az irgalmasságnak szentelt Szentévet hirdetett meg a II. Vatikáni Zsinat lezárulása ötvenedik évfordulóján.

A jubileumi év egy teljes esztendeig tart, a mindenkori pápa nyitja meg a Rómában és a világ más templomaiban található Szent Kapuk kitárásával.

Az egyházi eseményekkel, zarándoklatokkal egy időben Róma városa is aktív szerepet vállal az érkezők fogadásával, valamint kulturális programok szervezésével.

Roberto Gualtieri a jubileumi kormánybiztos feladatát elvállalva azt hangoztatta, hogy a 2025-ös jubileum a befogadás, a szolidaritás és a remény esztendeje lesz. Hozzátette, hogy több tíz millió olasz és külföldi érkezését várják.

Bejelentette, hogy a 2015-ben Milánóban rendezett Expó után, Róma a 2030-as világkiállítás megrendezésére pályázik, amelynek mintegy bevezető eseménye lesz a jubileumi Szentév.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!