Román alkotmánybíróság: ezentúl csak az ítélet indoklásának közzétételével ítélhető el valaki büntetőjogi perben

Külföld, 2021.04.07

Romániában ezentúl csak az ítélet indoklásának közzétételével ítélhető el valaki büntetőjogi perben - döntött szerdán a román alkotmánybíróság, amely alaptörvénybe ütközőnek ítélte az erre vonatkozó hatályos rendelkezéseket.

A jelenleg hatályos büntető perrendtartás lehetőséget biztosított a bíróknak, hogy az ítélet kihirdetését követően 30 napon belül írják meg és tegyék közzé az ítélet indoklását. Ezt a rendelkezést azonban sok esetben a bíróságok nem tudták tartani. Előfordult, hogy úgy ítéltek börtönbüntetésre vádlottakat, hogy a jogerős ítélethirdetéstől számítva egy éven belül sem született meg az ítélet indoklása. A bíróságok ezt a késést rendszerint a leterheltségükkel magyarázták.

Az alkotmánybíróság szerdai döntése alkotmányellenesnek ítélte ezt a gyakorlatot, és elrendelte, hogy ezentúl az indoklást az ítélethirdetéssel egyszerre kell közölniük a bíróságoknak, különben az érintetteknek sérül a méltányos perhez és jogi eljáráshoz való joguk. A bukaresti parlamentnek 45 nap áll rendelkezésére, hogy a büntető-perrendtartás alkotmánybíróság által kifogásolt cikkelyeit módosítsa.

A román sajtó szerint a taláros testület döntése jelentős mértékben kihat a teljes román igazságszolgáltatási rendszerre, amely évek óta súlyos bíróhiánnyal küzd, és még jobban lassíthatja a büntetőjogi perekben születő ítélethirdetéseket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!