Román igazságügyi miniszter: Németország kiadja az ott letartóztatott, korrupcióért elítélt volt nagybányai polgármestert

Külföld, 2024.03.13

A német igazságszolgáltatás arról értesítette a bukaresti hatóságokat, hogy kiadatási kérelmüknek eleget téve kiadják a szökés közben tavaly novemberben Németországban letartóztatott, Romániában korrupcióért elítélt Catalin Chereches volt nagybányai polgármestert - jelentette be szerdán Alina Gorghiu román igazságügyi miniszter.

Az Agerpres hírügynökség által idézett tárcavezető köszönetet mondott a német hatóságoknak a büntetőügyekben tanúsított, "szinte kivételesnek mondható" együttműködésért, és megerősítette: a Romániában jogerősen elítélt, az ítéletvégrehajtás elől külföldre menekült Chereches román büntetésvégrehajtó intézetben fogja letölteni ötéves börtönbüntetését.

Sajtóértekezletén Gorghiu rámutatott: a témával kapcsolatban az általa vezetett minisztérium két fontos törvényt kezdeményezett. Az egyik a - parlament által már elfogadott, de jelenleg alkotmányossági kontrollra váró - "szökevénytörvény", amely szerint 6 hónaptól 3 évig terjedő halmazati büntetés róható ki azokra a jogerősen elítélt vádlottakra, akik 7 napon belül nem jelentkeznek a rendőrségen, hogy megkezdjék büntetésük letöltését. A másik tervezet elfogadása esetén pedig a szökevényekkel fizettetnék meg a kiadatásuk és romániai börtönbe szállításuk költségeit.

"Ha neked mint Romániában elítélt szökevénynek volt anyagi lehetőséged elhagyni az országot és a büntetés-végrehajtás elől külföldre menekülni, akkor minden bizonnyal hazahozatalod költségeire is jut pénzed. Nem tartom normálisnak, hogy Romániának tavaly több mint 10 millió lejt (800 millió forint) kellett fizetnie azért, hogy 803 szökevényt visszahozzon" - mondta Alina Gorghiu.

Hozzátette: idén két és fél hónap alatt további 178 szökevényt sikerült visszahozniuk Romániába. Rámutatott: ezen a területen nagyon fontos az igazságügyi együttműködés más államokkal. Olaszország esetében például a Románia által benyújtott kiadatási kérelmek 15-20 százalékát még mindig elutasítják az ottani bíróságok - jegyezte meg a román igazságügyi miniszter.

Catalin Cherechest vesztegetés többrendbeli elfogadása miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a kolozsvári táblabíróság tavaly november 24-én. A jogerős ítélet kihirdetésének napján a nagybányai polgármester egy rokonának érvényes személyi igazolványát felmutatva a petei határátkelőn keresztül elhagyta az országot. Néhány nappal később Németországban elfogták és őrizetbe vették - idézte fel az Agerpres.

A rendőrség szerdai közleménye szerint a nagybányai elítéltet román rendőri kísérettel hozzák Romániába, aminek időpontjáról a két ország hatóságai közösen döntenek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!