Román jegybankelnök: az inflációt növelhetik a kormány megszorító intézkedései

Külföld, 2023.11.10

A bukaresti kormány által szeptemberben elfogadott megszorító intézkedések ismét felgyorsíthatják az inflációt - jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Mugur Isarescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) elnöke.

Véleménye szerint a 2024. január 1-jén életbe lépő adóemelések 0,9 százalékponttal emelhetik a fogyasztói árindexet. Az idei év végére vonatkozó, 7,5 százalékos inflációs prognózisát ugyanakkor nem módosította a BNR.

Isarescu hangsúlyozta, hogy több bizonytalansági tényező is van: "megjelenhetnek sokkhatások, melyek feltornászhatják az inflációt". Ezek között a kőolaj világpiaci árának emelkedését, valamint a ukrajnai és a közel-keleti háborút említette.

Szeptemberben Romániában éves szinten 8,8 százalék volt az infláció.

A Román Nemzeti Bank legutóbb november 8-án jelentette be, hogy 7 százalékon tartja a jegybanki alapkamatot.

A BNR elnöke emlékeztetett rá, hogy Romániának, az ikerdeficit miatt, egyre többe kerül az államháztartási hiány finanszírozása, az adósságállomány ugyanis elérte a GDP 50 százalékát, a folyó fizetési mérleghiány pedig meghaladta a GDP 10 százalékát. "Ne éljünk illúziók közt. Tíz százalékkal többet költöttünk, mint amennyit megengedhetünk magunknak" - fűzte hozzá Isarescu.

Az állami kiadások csökkentése nélkül a közadósság finanszírozására több pénz fog elmenni, mint amennyit a kormány az oktatásra vagy az egészségügyre költ, hangsúlyozta. "Ezért támogatunk minden, a kormány és a parlament által hozott költségcsökkentő és adóemelő intézkedést" - mondta a jegybankelnök.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!