TV műsor

Román kormányalakítás - Az államfő Florin Citu ügyvivő pénzügyminisztert kérte fel kormányalakításra

Külföld, 2020.02.26

Klaus Iohannis román államfő Florin Citu bukaresti szenátornak, a tavaly november óta kormányon lévő jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik alelnökének, ügyvivő pénzügyminiszternek adott kormányalakítási megbízást szerdán.

Az elnök azt követően döntött erről, hogy a parlament nem szavazott bizalmat a házszabályban megszabott 15 nap alatt Ludovic Orban korábbi kormányfőjelölt, ügyvivő miniszterelnök régi-új kormányának, aki emiatt kedden visszaadta kormányalakítási megbízását.

Az első szenátori mandátumánál tartó 47 éves Citu az Egyesült Államokban, az Iowai Állami Egyetemen 1996-ban szerzett közgazdász-matematikusi oklevelet és mesteri fokozatot, a parlamentben pedig a korábbi szociáldemokrata kormányok fogyasztásra alapozó gazdaságpolitikájának egyik leghangosabb bírálója volt.

A baloldali ellenzék által kifogásolt Citu kormányalakítási megbízása arra utal, hogy az államfő és az őt támogató PNL nem tett le az év végén esedékes parlamenti választások előrehozásáról, a szociáldemokraták ugyanis már korábban leszögezték, hogy Citunak nem szavaznak bizalmat, baloldali átszavazók nélkül pedig a kormányt nem lehet beiktatni. Az elnök akkor oszlathatja fel a parlamentet, ha két egymást követő kormányalakítási kísérlet meghiúsul.

Marcel Ciolacu házelnök, a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező PSD ideiglenes elnöke rossz tréfának, a parlament semmibevételének nevezte Citu jelölését. Az ellenzék vezetője arra utalt, hogy a törvényhozás szakbizottsága Citu pénzügyminiszteri jelöltségét sem támogatta, a szenátus szociáldemokrata többsége pedig tavaly decemberben - a román fizetőeszköz meggyengülésére és a jobbközép kormány állítólagos megszorítási terveire hivatkozva - megszavazta a pénzügyminisztert elmarasztaló parlamenti indítványt.

Florin Citu miniszterelnök-jelölt nem sokkal az államfő bejelentése után a kormány székházában, Ludovic Orban ügyvivő kormányfővel együtt állt a kamerák elé, és azt mondta: egyeztetéseket kezd a "parlamenti partnerekkel" a kormánya beiktatásához szükséges többség kialakítása érdekében. Úgy értékelte, hogy az ő jelölése "garancia" a liberális kormányzás folytonosságára és arra, hogy folytatódik Románia "megszabadítása" a - tavaly őszig kormányon lévő - Szociáldemokrata Párttól (PSD).

Ludovic Orban leszögezte: helyesli az államfő döntését, és pártelnökként mindenben támogatja Citut a kormányalakítás során.
(MTI)


Ha teheti, kérjük támogasson minket!

Támogassa a valóban minden párttól és önkormányzattól független vidéki újságírást. Minden támogatást köszönünk, amelyet portálunk tartalmának fejlesztésére fordítunk.Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!