Román kormányalakítás - Határozatképesnek bizonyult a kormány beiktatását célzó parlamenti ülés

Külföld, 2019.11.04

A baloldali törvényhozók távolmaradása ellenére az ülésvezető szerint határozatképesnek bizonyult a Ludovic Orban vezette új kormány beiktatását célzó együttes ülés a kétkamarás román parlamentben hétfőn.

A jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) által javasolt új kormány beiktatását a parlamenti mandátumok mintegy felével rendelkező baloldali pártok az ülés bojkottálásával próbálják akadályozni, ezért nemcsak a kormány beiktatása, hanem a parlament határozatképessége is kérdésessé vált.

A határozatképességhez a törvényhozók többségének - legalább 233 képviselő és szenátor - jelenlétére van szükség. Az ülést vezető Alina Gorghiu PNL-szenátor szerint a hétfői ülésen 235 törvényhozó írta alá a jelenléti ívet.

A parlamenti mandátumok több mint 40 százalékával rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Victor Ponta volt miniszterelnök vezette, 7-8 százalékos erőt képviselő Pro Romania párt úgy döntött: nem vesz részt a PNL-kormány beiktatásáról szóló bizalmi szavazáson. Ezért - a rendszerváltás óta először - a házelnök is távol maradt az új kormány beiktatását célzó üléstől.

A két baloldali pártnak - a parlament honlapján szereplő adatok szerint - elvileg többsége van, és mindkét párt vezetése kizárással fenyegette meg a parlament hétfői ülésén részt vevő "árulókat", ennek ellenére akadtak olyan pártütők, akik jelenlétükkel besegítettek a parlament határozatképességének biztosításához.

A parlament ülésén Ludovic Orban bemutatja az általa javasolt 18 tagú kormány programját, majd a parlamenti frakciók is kifejtik álláspontjukat. A miniszterelnök-jelölt szerint az október elején megszavazott bizalmatlansági indítvány nyomán Románia megszabadult eddigi legkártékonyabb kormányától (a Viorica Dancila PSD-elnök vezette kabinettől), most pedig haladéktalanul olyan legitim kormányra van szüksége az országnak, amely újrakezdheti az építkezést, és visszavezeti Romániát az euroatlanti útra.

A legsürgősebb teendők közé az idei költségvetés kiigazítását, a jövő évi büdzsé kidolgozását és egy újabb európai uniós biztosjelölt megnevezését sorolta.

Az ülés a titkos bizalmi szavazással zárul.

A kormány beiktatásához is legalább 233 szavazatra van szükség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!