Román kormányfő: megvan a tervünk, hogy év végéig megvalósuljon a teljes schengeni csatlakozás

Külföld, 2024.03.29

Románia kormányának megvan a terve, hogy év végéig megvalósuljon az ország teljes schengeni csatlakozása, de ehhez a nemzeti érdeket kell a politikai érdekek elé helyezni - mondta Marcel Ciolacu román kormányfő pénteken Temesváron.

A román miniszterelnök a Temesvári Traian Vuia Nemzetközi Repülőtér nemzetközi járatoknak szánt új indulási terminálja avatóünnepségén vett részt. A terminál vasárnaptól, az ország részleges - légi és tengeri közlekedésben megvalósuló - schengeni csatlakozásával üzemel, az útlevélellenőrzés nélküli uniós térségbe tartó utasokat szolgálja ki.

Az avatóünnepségen Nicolae Ciuca szenátusi elnök, Alfred Simonis képviselőházi elnök és Sorin Grindeanu közlekedési miniszter is részt vett.

Marcel Ciolacu leszögezte: a nagy országos projektek kapcsán - mint a schengeni csatlakozás - stabilitásra és egységre van szükség, káoszban és politikai viták közepette nem lehet építkezni. Aláhúzta: 48 órán belül a román állampolgárok "elfelejthetik a klasszikus reptéri ellenőrzést". Arra is kitért, hogy hasonló beruházásokra a többi romániai repülőtéren, valamint a konstancai és dunai kikötőkben is sor kerül.

Úgy fogalmazott, már kevesen hittek a schengeni csatlakozásban, de az vasárnap a légi és tengeri közlekedésben megvalósul. "Ez az első lépés, amely visszaigazolja, hogy az út visszafordíthatatlan" - fogalmazott a kormányfő, és biztosította a jelenlévőket, hogy év végéig a szárazföldi közlekedésben is létrejön a schengeni csatlakozás.

Nicolae Ciuca szenátusi elnök kiemelte, hogy a reptérfejlesztés uniós támogatással valósult meg, és további infrastrukturális projektekre is van pénz.

Alfred Simonis képviselőházi elnök, Temes megyei országgyűlési képviselő a kormánykoalíció szerepét húzta alá, hangsúlyozva, hogy az jelentős beruházásokat hozott a térségbe.

Sorin Grindeanu közlekedési miniszter szerint a temesvári reptérfejlesztés a bizonyíték arra, hogy Románia képes uniós pénzből a nemzetközi előírásoknak megfelelő beruházásokat megvalósítani.

A tárcavezető azt jósolta, hogy a terminál az utasforgalom növekedését hozza majd, egy év alatt akár 3 millió utas is használhatja. A következő beruházás a repülőteret a temesvári északi pályaudvarral összekötő vasútvonal korszerűsítése lesz - mondta. A további bánsági projektek között a város nyugati körgyűrűjét és a Temesvár és a román-szerb határon fekvő Temesmóra (Moravita) közötti autópályát említette.

Az új terminál óránként 800 embert, nyolc repülőgép utasait képes fogadni. A három szinten jegy- és utasfelvételi iroda, várótermek, a biztonsági ellenőrzést és poggyászfelvételt szolgáló terek, üzlethelyiségek és ételbárok vannak. Az épületben nyolc beszállókaput, 18 check-in pultot és több, az utazási okmányok leolvasását lehetővé tevő pultot alakítottak ki.

A 8000 négyzetméter beépített területű, 14 méter magas csarnokot 2022 novemberében kezdték el építeni. A beruházás értéke 190 millió lej (15 milliárd forint) volt, ebből közel 95 millió lejt (7,5 milliárd forint) uniós alapokból, a fennmaradó részt a közlekedési tárca támogatásából és saját forrásokból biztosítottak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!