TV műsor

Román kormányválság - A Citu-kabinet elfogadta az Anghel Saligny fejlesztési tervet

Külföld, 2021.09.03

A román kormány pénteken, a koalíciós partner USR PLUS pártszövetség minisztereinek távollétében elfogadta az Anghel Saligny fejlesztési tervet tartalmazó sürgősségi kormányrendeletet - jelentette be Florin Citu miniszterelnök.

A középső koalíciós párt korábban a közpénzből való rablásnak minősítette a fejlesztési tervet, és bejelentette, hogy bizalmatlansági indítványt nyújt be a Citu-kormány ellen. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által kezdeményezett Anghel Saligny fejlesztési terv miatt szerdán alakult ki éles vita a koalíciós pártok között. Míg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ a fejlesztési terv elfogadását szorgalmazta, az USR PLUS adminisztratív akadályok gördítésével próbálta megakadályozni a kormányrendelet elfogadását.

A román költségvetésből finanszírozott 50 milliárd lejes (3500 milliárd forint) keretösszegű, hat évre szóló fejlesztési tervvel a kormány a helyi önkormányzatok számára nyújt támogatást a víz-, gáz- és szennyvízhálózataik kiépítésére vagy fejlesztésére és közútjaik modernizálására.

Florin Citu miniszterelnök elmondta: a fejlesztési terv szerepelt a kormányprogramban, s akik ma szembefordulnak vele, tulajdonképpen a kormányprogram végrehajtását akadályozzák. Azt is megjegyezte, hogy az igazságügyi minisztérium apparátusa már augusztus 18-án véleményezte a jogszabálytervezetet, az USR PLUS-hoz tartozó és szerdán leváltott Stelian Ion igazságügyi miniszter azonban nem írta alá ezt a véleményezést, hogy ezzel akadályozza a rendelet elfogadását.

A kormányfő arra is reagált, hogy a liberális Renew Europe pártcsaládhoz tartozó USR PLUS szövetség a szélsőségesen nacionalistának tekintett, és a román parlamentben mindeddig elszigetelt Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) összefogva próbálja összegyűjteni a bizalmatlansági indítvány benyújtásához szükséges aláírásokat. Kijelentette: a szokatlan összefogásról tájékoztatni fogja az ország nemzetközi partnereit. "Nem fogjuk hagyni, hogy Románia a szélsőségek felé forduljon. Ezt megígérhetem" - jelentette ki.

Újságírói kérdésre Florin Citu elmondta: a fejlesztési tervet a költségvetésből fogják finanszírozni, ennek költségei szerepeltek a kormány korábbi terveiben. Úgy vélte: a program ellenére tartható az a cél, hogy a kormány 2024-ben három százalék alá szorítsa a költségvetési hiányt. Megemlítette: jelenleg az előirányzottnál nagyobbak a költségvetési bevételek, és fokozottan odafigyelnek a kiadásokra.

A kormányülést követő sajtótájékoztatón Cseke Attila fejlesztési miniszter elmondta: nagy szükség van a vidék fejlesztésére, hiszen Romániában közel 50 ezer kilométernyi út szorul felújításra, ebből 20 ezer kilométer megyei és 27 ezer kilométer községi út. A települések 57 százalékában még mindig nincs csatornahálózat, 29 százalékuk pedig továbbra sincs rákötve a vízhálózatra. Ugyanakkor a romániai közigazgatási egységek mintegy 70 százalékban a mai napig nem biztosított a gázellátás.

A miniszter elmondta, a fejlesztési terv keretében csak a más forrásokból nem finanszírozható projektekre nyújtanak támogatást, a terv lebonyolítására különálló struktúrát hoznak létre.

A kormányülés után kibocsátott RMDSZ-közlemény Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettest idézte, aki szerint a kormányzás legfontosabb célja az, hogy javítsanak az emberek életminőségén, felzárkóztassák a leszakadó térségeket, és a polgároknak adják vissza a reményt, hogy ebben az országban lehet jövőt tervezni és építeni.

"Az Anghel Saligny program nem a pártoknak és nem a polgármestereknek szól, ahogyan azt a napokban az egyik koalíciós párt próbálta elhitetni a közvéleménnyel. Ez a program azoknak a régióknak szól, amelyeknek szükségük van beruházásokra, és amelyek elnéptelenedését meg kell akadályoznunk" - idézte a közlemény Kelemen Hunort.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!