Román kormányválság - A PNL a megbuktatott Florin Citunak kér újabb kormányalakítási megbízást

Külföld, 2021.10.08

Frissen megválasztott elnöke, a kedden megbuktatott Florin Citu ügyvivő miniszterelnök számára kér újabb kormányalakítási megbízást az államfőtől a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) - ismertette pénteken a román média a nagyobbik kormánypárt előző este hozott döntését.

A döntést a párt éléről két hete leváltott, az új pártvezetést nyíltan bíráló Ludovic Orban házelnök alkotmányellenesnek minősítette, saját tavalyi példájára hivatkozva. Az alkotmánybíróság akkor alaptörvénybe ütközőnek minősítette, hogy Klaus Iohannis államfő azzal a nem titkolt szándékkal adott újabb kormányalakítási megbízást a parlament által frissen megbuktatott Ludovic Orbannak, hogy elutasítása megnyithatja az utat az előrehozott választások kiírása előtt.

Orban szerint a PNL Citu jelölésével valójában az ellenzéki Szociáldemokrata Pártot (PSD) akarja arra kényszeríteni, hogy - az előrehozott választások elkerülendő - parlamenti támogatást biztosítson egy kisebbségi PNL-kormánynak. A házelnök pénteken kilátásba helyezte, hogy - az őt támogató több mint 40 liberális törvényhozóval együtt - kilép a PNL-ből, ha a pártvezetés valóban politikai ellenfelükkel akar összeállni.

Romániában a jobbközép pártok a korábbi PSD-kormányokat bírálva szereztek tavaly decemberben parlamenti többséget.

A kormányból szeptember elején kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is kijelölte tárgyalócsapatát, amely azoknak a reformoknak a listájával megy az elnöki hivatalba, amelyeknek az életbe léptetését a leendő miniszterelnöknek fel kell vállalnia ahhoz, hogy a párt támogatását megszerezze. Az USR élére múlt héten megválasztott Dacian Ciolos pártelnök leszögezte: az USR a PNL-vel és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) tavaly decemberben létrehozott jobbközép kormánykoalíciót akarja helyreállítani, azzal a feltétellel, hogy ne az a "koalícióképtelen" Florin Citu legyen a miniszterelnök, aki egyoldalú döntéseivel "kilökte" az USR-t kormányból.

Ciolos cáfolta, hogy bármilyen politikai szövetség létezne a - Citu által "új koalícióként" emlegetett - kormánybuktató pártok, a USR, a PSD és a nacionalista, vírustagadó Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) között. Leszögezte: ha a PNL nem áll elő más miniszterelnök-jelölttel és nem sikerül helyreállítani a jobbközép PNL-USR-RMDSZ kormánytöbbséget, az USR nem fog más pártokkal koalícióra lépni.

Marcel Ciolacu, a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke úgy nyilatkozott: nem azért buktatták meg Citut, hogy utána parlamenti támogatást nyújtsanak egy kisebbségi PNL-kormánynak. Szerinte Florin Citu és a jobbközép koalíció leszerepelt, bebizonyosodott, hogy csak a koncon tudnak marakodni, nincs megoldásuk az egészségügyi és gazdasági gondok megoldására, ezért új választásokat kell kiírni. A PSD szerint addig sem Citu ügyvivő kabinetjének, hanem szakértői kormánynak kell vezetnie az országot.

Klaus Iohannis államfő hétfőn kezdi meg a kormányalakítási egyeztetést a parlamenti frakciókkal. Az elnök csütörtökön higgadtságra intette az egymást támadó pártokat és arra figyelmeztette őket: sokáig ügyvivő kormánya maradhat az országnak, ha nem képesek megegyezni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!