Román kormányválság - Parlamenti többség híján a PNL sem tesz javaslatot a miniszterelnök-jelölt személyére

Külföld, 2021.10.08

Mivel a román parlamentben jelenleg nem létezik kormánytöbbség, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) sem tesz javaslatot a miniszterelnök-jelölt személyére a román elnöki hivatalban hétfőn kezdődő kormányalakítási egyeztetésen - jelentette be pénteken a PNL.

Előzőleg a párt végrehajtó testülete azt közölte, hogy frissen megválasztott elnöke, a kedden megbuktatott Florin Citu ügyvivő miniszterelnök számára kér újabb kormányalakítási megbízást az államfőtől.

A péntek délutáni pontosítás szerint továbbra is Citu a párt miniszterelnök-jelöltje, de a konzultációsorozat hétfői fordulójában csak akkor javasolják a posztra, ha időközben parlamenti többséget tudnak kialakítani.

A román média egy része úgy értelmezte a visszakozást, hogy a PNL a kormányból kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) követelésének engedve utat nyitott a - Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével tavaly decemberben alakult - jobbközép kormánykoalíció helyreállítása előtt. A Citu-kabinetet az ellenzéki pártokkal közösen megbuktató USR ugyanis mindvégig azt állította, hogy folytatná a közös kormányzást, de Citu nélkül.

Mások szerint a javaslat visszavonását Klaus Iohannis államfő kérhette volt pártjától taktikai okokból, hogy egy esetleges "áldozati" - a parlament által visszautasítandó - miniszterelnök-jelölt után Citu legyen az államfő második jelöltje, akinek kénytelen lesz a törvényhozás bizalmat szavazni, ha nem akarja azt kockáztatni, hogy alig egy évvel a választások után feloszlassák a parlamentet.

A PNL volt egyébként az egyetlen olyan párt, amely megnevezte jelöltjét a miniszterelnöki posztra. A legnagyobb frakcióval rendelkező, 2019 óta ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) előrehozott választásokat szorgalmaz, a nacionalista, ellenzéki AUR pedig nemzeti egységkormányt.

A koalíció helyreállítását szorgalmazó USR azért nem javasolt senkit, mert elismeri, hogy egy jobbközép kormány élére a nagyobb frakcióval rendelkező PNL-nek kellene - a koalíciós partnerek által is elfogadott - miniszterelnököt jelölnie.

Klaus Iohannis államfő hétfőn kezdi meg a kormányalakítási egyeztetést a parlamenti frakciókkal. Az elnök csütörtökön higgadtságra intette az egymást támadó pártokat, és arra figyelmeztette őket: sokáig csak ügyvivő kormánya maradhat az országnak, ha nem képesek megegyezni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!