Román külügyminiszter: Kazahsztán fontos partnere Romániának és az EU-nak

Külföld, 2023.12.12

Kazahsztán fontos partnere Romániának és az Európai Uniónak az európai energetikai biztonsághoz történő hozzájárulása, az Európát Ázsiával összekötő közlekedési folyosók működtetésében betöltött, kiemelt szerepe révén - állapította meg Luminita Odobescu román külügyminiszter kedden, miután Murat Nurtleu kazahsztáni kormányfőhelyettessel, külügyminiszterrel tárgyalt Bukarestben.

Közös sajtóértekezletükön elmondta: megbeszélésükön megállapodtak abban, hogy felgyorsítják a Fekete-tenger és Kaszpi-tenger térségét összekötő nemzetközi közlekedési infrastruktúra fejlesztését, az Európa és Ázsia közötti áruforgalom növelése érdekében a Dél-Kaukázus és Közép-Ázsia útvonalon. Odobescu szerint ez lehetővé teszi, hogy Románia fekete-tengeri és Kazahsztán Kaszpi-tengeri kikötői fontos gócpontokká váljanak Kelet és Nyugat között.

A román diplomácia vezetője szerint a találkozón a Fekete-tenger térségének biztonságáról is egyeztettek. Odobescu leszögezte: Románia elítéli az Ukrajna elleni orosz agressziót. Megerősítette, hogy országa töretlenül támogatja Ukrajnát, az Európai Unió és Ukrajna összekapcsolódásának erősítését, az ukrán gabonakivitelt, másfelől fontos számára Moldova ellenállóképességének, stabilitásának erősítése, európai közeledésének folytatása is.

"Akármilyen nézőpontból is tekintenek a világban zajló tragikus eseményekre, mindkét félnek kötelessége a nemzetközi jog betartásán alapuló világrend erősítésén dolgozni" - szögezte le a román külügyminiszter.

Murat Nurtleu elmondta, hogy személyében először érkezett kazahsztáni külügyminiszter hivatalos látogatásra Romániába, és egyúttal köszönetet mondott azért, hogy 1991-ben Románia az európai országok közül elsőként ismerte el Kazahsztán függetlenségét. Úgy értékelte, hogy a három évtizedes diplomáciai párbeszéd, a nemzetközi szervezetekben történő együttműködés mára érett partnerséggé fejlődött, és megemlítette, hogy a politikai kapcsolatok fejlesztése érdekében Kaszim-Zsomart Tokajev elnök kazahsztáni látogatásra hívta meg Klaus Iohannis román államfőt.

A kazahsztáni külügyminiszer megerősítette: országa érdekelt a Romániával és az EU-val folytatott kereskedelem és a beruházások bővítésében. Mint elmondta: idén az első tíz hónapban a két ország közötti kereskedelmi forgalom meghaladta a 2,3 milliárd dollárt. Megjegyezte: igaz, hogy ennek 97 százaléka az olajfinomítással kapcsolatos, és a román kőolajszükséglet 37 százalékát fedezi, de reményét fejezte ki, hogy a gazdasági kapcsolatok más ágazatokban is élénkülni fognak.

A két külügyminiszer szándéknyilatkozatot írt alá a közlekedési folyosók bővítéséről és az energetikai együttműködés erősítéséről. A találkozó alkalmával a külügyi intézetek és a gazdaságfejlesztési ügynökségek is együttműködési megállapodást írtak alá Bukarestben.

Murat Nurtleu a román miniszerelnökkel és a kétkamarás parlament házelnökeivel is találkozik bukaresti látogatása alkalmából.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!