Románia GDP-arányos államháztartási hiánya magasabb volt a tavalyinál az első negyedévben

Külföld, 2023.04.28

Románia 22,75 milliárd lejes (1719 forint) államháztartási hiánnyal zárta az első három hónapot, ami a bruttó hazai termék (GDP) 1,42 százalékát teszi ki. Tavaly az első negyedévben 0,23 százalékponttal kevesebb, 1,19 százalék volt a GDP-arányos deficit az első negyedévben - derült ki a bukaresti pénzügyminisztérium pénteken közzétett adatsorából.

A költségvetési bevételek 9,7 százalékkal 114,17 milliárd lejre nőttek, míg a kiadások 136,92 milliárd lejt tette ki, és 14,3 százalékkal voltak magasabbak a tavalyi év azonos időszakához mérten.

Románia tavaly az első három hónapot 15,7 milliárd lejes deficittel zárta: akkor GDP-arányosan 0,05 százalékpontot sikerült javítani a 2021-es szinthez képest.

A román kormány az idén 4,4 százalékos államháztartási hiánnyal számol, miután a tavaly a hiány a GDP 5,68 százalékát tette ki.

A pénzügyi tárca a közberuházások 56,5 százalékos növekedésével és az energiaárak kompenzációjára kifizetett 2,5 milliárd lejes kiadással magyarázta a tervezettnél magasabb hiányt. A román médiában megszólaltatott gazdasági elemzők szerint azonban a pénzügyminisztérium túlságosan optimista volt a költségvetés megtervezésénél a bevételek növekedési ütemét illetően, amit a digitális átállásra, a hatékonyabb adóbehajtásra alapozott.

Romániában a költségvetési törvényben előirányzottnál alacsonyabb költségvetési bevételek miatt takarékossági intézkedéseket tervez a kormány, de leszögezte, hogy sem adóemelésekről, sem elbocsátásokról, vagy a közalkalmazotti bérek lefaragásáról nem lehet szó.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!