Romániában 2 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom az első tíz hónapban

Külföld, 2023.12.06

Romániában a nyers adatok szerint 2 százalékkal, a naptárhatástól megtisztított érték szerint pedig 2,2 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom az első tíz hónapban a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte szerdán az országos statisztikai intézet (INS).

A vizsgált időszakban az élelmiszer, ital és dohánytermék forgalmazása nyers adatok szerint 3,4 százalékkal, a nem élelmiszerek értékesítési volumene 3,7 százalékkal nőtt, míg az üzemanyag-eladásból származó árbevétel 3,7 százalékkal csökkent a 2022-es év első tíz hónapjában regisztrált adatokhoz képest.

Októberben a román kiskereskedelmi forgalom a nyers adatok szerint 1,8 százalékkal, míg a naptárhatással kiigazított érték
szerint 1,4 százalékkal haladta meg a tavaly októberi szintet. Az idei év szeptemberéhez képest nyers adatok szerint 1,3 százalékkal bővült októberben a kiskereskedelmi forgalom, ami a szezonális és naptárhatás figyelembevételével 0,9 százalékos növekedésnek felel meg.

A belföldi fogyasztás alakulását jelző kiskereskedelmi forgalom tavaly 4,4 százalékkal nőtt Romániában 2021-hez viszonyítva. Idén az első negyedévben a növekedés még 5,2 százalékos volt, ami a második negyedév végéig 3 százalékra, a harmadik negyedév végéig pedig 2 százalékra lassult éves összevetésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!