Romániában 4,8 százalékkal csökkent az ipari termelés az első tíz hónapban

Külföld, 2023.12.13

Októberben már enyhén növekedett az ipari termelés Romániában az előző hónaphoz képest, de az év első tíz hónapjában így is a nyers adatok szerint 4,8 százalékkal, a naptárhatástól megtisztítva pedig 5,0 százalékkal maradt el a tavalyi év azonos időszakában mérttől - közölte szerdán az országos statisztikai intézet (INS).

Az idei csökkenés leginkább a villamos- és hőenergia, gáztermelés és -szolgáltatás csökkenésével magyarázható, amely a nyers és a kiigazított adatok érték szerint is 10,5 százalékkal esett vissza a tavalyi első tíz hónaphoz képest. A feldolgozóipar teljesítménye a nyers adatok és a kiigazított érték szerint is 4,3 százalékkal szorult vissza a vizsgált időszakban. Egyedül a bányaiparban jegyeztek fel - nyers adatok szerint 3,1, a kiigazított érték szerint 3,2 százalékos - növekedést a tavalyi január-október időszakhoz viszonyítva.

Szeptemberhez képest a román ipari termelés a nyers adatok szerint 0,6 százalékkal bővült októberben, a naptárhatátástól megtisztítva viszont 1,2 százalékos csökkenést mutat.

Miután 2021-ben 7,1 százalékkal nőtt, tavaly ismét zsugorodott az ipari termelés Romániában, amely nyers adatok szerint éves szinten 1,8 százalékkal maradt el az előző évitől. Az iparban keletkező hozzáadott érték a román bruttó hazai termék mintegy 20 százalékát adja, így az ipari termelés jelentős visszaesése a tavalyinál is nagyobb mértékben visszafogta a román gazdasági növekedést.

A bukaresti kormány 2 százalékra mérsékelte a GDP idei éves növekedésére vonatkozó várakozását, miután nyáron még 2,8 százalékos bővülést prognosztizált 2023-ra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!