Romániában 5 százalékkal csökkent az ipari termelés az első két hónapban

Külföld, 2023.04.13

Romániában a nyers adatok szerint 5 százalékkal, a naptárhatással kiigazított érték szerint 5,4 százalékkal csökkent az ipari termelés az első két hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet.

A csökkenés főleg villamos- és hőenergia, gáztermelés és -szolgáltatás - nyers adat szerint 12,3 százalékos, kiigazított érték szerint 11,8 százalékos - visszaesésének tudható be.

A feldolgozóipar a nyers adat szerint 3,9 százalékkal, a naptárhatást is figyelembe véve 4,7 százalékkal csökkent. Egyedül a bányaiparban jegyeztek fel - 1,2-1,3 százalékos - enyhe növekedést a tavalyi év első két hónapjához képest.

Februárban a nyers adatok szerint az ipari termelés 4,8 százalékkal, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint 4,9 százalékkal esett vissza a tavalyi év második hónapjához képest.

Januárhoz mérten a román ipari termelés a nyers adatok szerint 4,5 százalékkal növekedett, a kiigazított érték szerint viszont 0,2 százalékkal csökkent.

Miután 2021-ben 7,1 százalékkal nőtt, tavaly ismét csökkent az ipari termelés Romániában, amely nyers adatok szerint éves szinten 1,8 százalékkal maradt el az előző évitől. Az iparban hozzáadott érték a román bruttó hazai termék mintegy 20 százalékát adja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!