Romániában 6,7 százalékra lassult az éves infláció

Külföld, 2023.12.13

Romániában 6,7 százalékra csökkent novemberben az éves inflációs ráta - közölte szerdán az országos statisztikai intézet (INS). Ez 1,4 százalékponttal alacsonyabb az októberben mért értéknél.

Októberhez képest már nem nőtt tovább, hanem 0,01 százalékponttal csökkent a fogyasztói árindex. Az élelmiszerek átlagos ára 0,16 százalékponttal, a nem élelmiszer jellegű termékeké pedig 0,07 százalékponttal csökkent az utóbbi hónapban. Egyedül a szolgáltatásoknál mért még az INS 0,39 százalékos drágulást októberhez viszonyítva.

Éves összevetésben továbbra is az élelmiszereknél mutatták ki a legnagyobb mértékű, 6,8 százalékos áremelkedést. A friss hal 16, a sertéshús, illetve gyümölcskonzerv 13, a marhahús 12, a juhsajt (telemea) 11 százalékkal kerül többe, mint egy évvel korábban, de a szeszesitalok is átlagosan tíz százalékot meghaladó mértékben drágultak.

Az INS adatai szerint a legnagyobb, 27,5 százalékos árcsökkenés az étolajnál következett be, míg a szalonna és zsírok 25, a búzaliszt 24,7, a kukoricaliszt 18,2 százalékkal volt olcsóbb, mint 2022 novemberében. Ezek azon alapélelmiszerek közé tartoznak, amelyeknél augusztustól kezdődően rendeleti úton 20 százalékra korlátozta a román kormány a feldolgozók és kereskedők által alkalmazható megengedett árrést.

Éves összevetésben a nem élelmiszer jellegű termékek novemberben átlagosan 5,08 százalékkal kerültek többe. Ezek között leginkább a mosószerek drágultak 24 százalékkal, illetve a gyógyszerek és higiéniai termékek 15 százalékkal, míg a (hatóságilag korlátozott árú) áram 11,5 százalékkal volt olcsóbb, mint tavaly novemberben.

A szolgáltatásoknál 11,1 százalékos átlagos inflációt mért az INS tavaly novemberhez képest.

Az év első tizenegy hónapjában 6,3 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex Romániában. Az elmúlt 12 hónapban (2022 decemberét és 2023 novemberét átfogó időszakban) a fogyasztói árak átlagban 11,2 százalékkal nőttek az előző 12 hónaphoz képest.

Romániában az éves infláció tavaly novemberben 16,8 százalékon tetőzött, azt követően - a februári megtorpanástól eltekintve -
enyhe lassulás következett. Az inflációs ráta idén júliusban csökkent először egyszámjegyűre (9,4 százalékra) 2022 februárja óta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!