Romániában 6,9 százalékos idei költségvetési hiányra számít az Európai Bizottság

Külföld, 2024.05.15

Romániában 6,9 százalékos lesz a költségvetés hiánya az idén az Európai Bizottság várakozása szerint - írja az economedia.ro a legfrissebb országjelentés alapján.

A dokumentum értelmében a deficit fő oka a közkiadások gyors növekedése, ezen belül az egészségügyben és az oktatásban végrehajtott bérfejlesztéseket említik első helyen.

Az Európai Bizottság (EB) prognózisa jóval meghaladja az idei költségvetés tervezetében szereplő 5 százalékot. Marcel Ciolacu miniszterelnök a héten nyilatkozva tarthatónak nevezte a kormány által meghatározott deficitcélt.

2025-re az Európai Bizottság 7 százalékos költségvetési hiányt prognosztizál Romániában.

A gazdasági növekedés tekintetében az uniós testület felfelé módosította a prognózisát, a román GDP 3,3 százalékos növekedésére számít. A legutóbbi előrejelzés 2,9 százalékos növekedéssel számolt, a tavaly őszi pedig 3,1 százalékossal.

Enyhén felfelé módosította az Európai Bizottság az éves inflációs előrejelzését is, a korábbi 5,8 százalékról 5,9 százalékra.

Az EB arra számít, hogy Románia GDP-arányos államadóssága 2024 végén 50,9 százalék lesz, 2025-ben pedig 53,9 százalékra nő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!